A Fidesz újabb uniós testületben hagyta ott a Néppártot

A Fidesz újabb uniós testületben hagyta ott a Néppártot

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) delegációvezetője (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megindult, de talán inkább folytatódik a fideszes helyezkedés Brüsszelben.

Ismert, a magyar kormánypárt az év elején felszámolta kötődéseit a legnagyobb európai politikai erővel, az Európai Néppárttal. A fideszes európai parlamenti képviselők mind gyakrabban keveredtek ugyanis konfliktusba saját párttársaikkal, ennek köszönhetően a néppárti frakció is megosztottá vált. A konfliktus annyira kiéleződött, hogy végül a Fidesz előre menekült: mielőtt kizárták volna őket, először kiléptek a párt parlamenti frakciójából, majd magából a pártszövetségből is.

Azonnal megindultak a találgatások, hogy hol folytathatják európai szintű politizálásukat. A kilépést követően független képviselő lett a 12 fideszes, a kereszténydemokrata Hölvényi György maradt a Néppártban, hiszen a KDNP továbbra is ennek a pártcsaládnak a tagja. Ugyanakkor a szavazásokon jól lemérhető, hogy továbbra is a Fidesszel szavaz, akár a Néppárttal szemben is.

Ezzel a lépéssel a fideszesek elveszítették az összes bizottsági tisztségüket, így természetesen a négy alelnöki pozíciót is. Ugyanakkor Járóka Lívia maradt az EP egyik alelnöke, mert őt megválasztották a képviselők erre a tisztségre. A közelmúltban a fideszes képviselők visszakapták parlamenti bizottsági helyeiket, de nem ugyanazokat. Jobbára súlytalan, nem stratégiai jellegű bizottsági tagsághoz jutottak, alelnöki posztot nem kaptak. Jól mutatja a helyzetet, hogy a delegációvezető Deutsch Tamás, aki korábban a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság alelnöke volt, most az „Az állatok szállítása közbeni védelmével foglalkozó vizsgálóbizottság” tagja lett.

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán arra, hogy egy újabb uniós testületben hagyta ott a Fidesz a Néppártot. A Régiók Európai Bizottságában (REB) már a Konzervatívok és Reformerek Szövetségéhez tartoznak. Ezt egyáltalán nem verték nagy dobra, azonban a REB honlapján már ennél a frakciónál szerepel a 17 fideszes delegált, akik közül 8 rendes tag és 9 póttag. A REB az EU egyik tanácsadó testülete, az unió régióinak és városainak önkormányzatait képviselik és állást foglalnak azon jogszabály-tervezetekkel kapcsolatban, amelyek hatással vannak a régiókra és a városokra (az uniós joganyag 70 százaléka ilyen).

A Fidesz a legnagyobb frakciót cserélte le a hat közül negyedik legnagyobbra. A jelenlegi képviselőcsoportjuknál a Néppárton kívül a szocialistáknak és a liberálisoknak is több tagjuk van. A REB-nek 329 rendes és ugyanennyi póttagja van. Az Európai Konzervatívok és Reformerekről elsősorban annyit kell tudni, hogy a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság képviselői alkotják legnagyobb arányban, a magyar és a lengyel kormány közötti szoros kapcsolat miatt természetesnek is vehető ez a fajta közeledés.

Ugyanakkor a Fidesz nagyon jó viszonyt ápol több szélsőjobbos, EU-szkeptikus politikai erővel, amelyeket európai szinten az Identitás és Demokrácia (ID) frakció képvisel. Igen ám, de a Régiók Bizottságában nincs ID-frakció. Hamarosan kiderül, hogy milyen úton folytatja a Fidesz az európai porondon, de ez a mostani lépés irányadó lehet, hiszen a REB-ben is választhatták volna a fideszesek, hogy függetlenek lesznek. Az Európai Parlamentben a jövő év elején érkeznek el a mandátum feléhez és ekkor osztják újra a parlamenti pozíciókat és ekkor lehetséges nagyobb átrendeződés a képviselőcsoportok között. Ha ott is az ECR-rel való szövetség megerősítését választja a Fidesz, akkor ez azt jelenti, hogy feladták az önálló, nagy összjobbos EP-frakció létrehozásának gondolatát.

Ujhelyi István úgy kommentálta a hírt, hogy „összenő, ami összetartozik”.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.