A kormány az utolsó pillanatban válaszolt az Európai Bizottságnak

A kormány az utolsó pillanatban válaszolt az Európai Bizottságnak

Fotó: Varga Judit Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar Kormány elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter éjfél után a Facebook-oldalán. A határidő hétfő éjfél volt.

Varga Judit szerint a választ intenzív egyeztetés előzte meg, egy hónap alatt 10 videókonferenciát és számos megbeszélést tartottak a bizottsággal, százat is meghaladja a köröztetett és egyeztetett intézkedési tervezetek száma. Hozzátette: „a magyar kormány átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy a bizottság valamennyi aggályát orvosolja. A magyar Kormány a továbbiakban is nyitott a konstruktív párbeszédre a bizottsággal.”

Az Európai Bizottság július 22-én egy utolsó hónapot adott Magyarországnak, hogy megválaszolja, hogyan kezelné a jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, mielőtt felkérné az Európai Unió kormányait tömörítő Tanácsot, hogy az függessze fel azokat a forrásokat, amelyek Magyarországnak a 2021–2027-es uniós költségvetéséből járnának.

Ha a Bizottság nem kap megfelelő választ, azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak, hogy a 2021-2027-es felzárkóztatási források jelentős részét függesszék fel amellett, hogy a helyreállítási programunk elfogadása is megakadna – mondta júliusban egy magasrangú illetékes a Reutersnek, melyet a Portfolio szemlézett. Hozzátette: az arányosság miatt nem az összes kohéziós forrásra vonatkozna a pénzfelfüggesztés, hanem csak egy részére, de ez súlyos javaslat lesz, nem szimbolikus jellegű – mondta.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy az uniós pénzek veszélyben vannak Magyarországon elsősorban a korrupció miatt, amely olyan uniós finanszírozású projektek pályázati rendszerét szőhette át, amelyekben csak egy, általában a kormánypárthoz kötődő pályázó vesz részt. Az EU végrehajtó hatalmának aggályai vannak az igazságszolgáltatás, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlensége miatt is.