„A magyar kormány most már nem képes irányítani a saját narratíváját”

„A magyar kormány most már nem képes irányítani a saját narratíváját”

Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2021. június 24-én (Fotó: MTI/AP pool/Olivier Matthys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptemberben Magyarországra látogatnak – mondta a Klubrádiónak adott interjújában Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, aki az Európai Parlamentben a magyar ügyekért felel.

A portugál soros elnökségnek köszönhetően a héten tartották a magyar jogállami helyzetről a második meghallgatást az európai ügyekért felelős miniszterek tanácsában, ez a 7-es cikkelyes eljárás, mely a Sargentini-jelentés kétharmados elfogadása után indult.

Judith Sargentini után Gwendoline Delbos-Corfield lett a magyar ügyek raportőre az EP-ben, azt mondta az interjúban, eddig nem keresték a magyar kormány részéről, de reméli, hogy amikor a parlamenti delegáció keretében Magyarországra fog látogatni, mint raportőr, akkor lesz módja találkozni a kormány képviselőivel is. Hozzátette: nem kaptak még hivatalos meghívót, de még van idő. Meg lenne lepve, ha nem fogadná a kormány, „mert a protokoll szerint, ha parlamenti delegáció érkezik, az adott ország vezetése fogadja őt.” Úgy számol, hogy minimum 10-en, 15-en lesznek a delegációban.

És hogy mi lesz a programjuk? „A kormánynak jogában áll olyan civil szervezeteket felkérni a velünk való találkozóra, akiket ő tart fontosnak. Ahány kormánytag, annyi kormányoldali civil jöhet szóba. Emellett a saját médiája is, de természetesen független médiával éppúgy fogunk találkozni, mint a kormánnyal hadakozó civil szervezetekkel. Emellett fontos része lesz a küldetésnek az igazságszolgáltatás hivatalos képviselőivel szervezett találkozónk is, amit a másik oldallal való megbeszélésekkel fogunk ellensúlyozni. Nos, mindettől függetlenül az sem mellékes, mi fér bele a két és fél napos látogatásba” – mondta.

Azt tapasztalja a környezetében, hogy mindenki kezdi kiismerni a magyar kormány érvrendszerét, s „amit még mindig hallunk, az ma már egyáltalán nem tekinthető elfogadható magyarázatnak. Senki számára. Semmilyen vonatkozásban. Meg kell mondjam, hogy engem is meglepett, hogy épp az LMBTQ-ellenes törvény váltotta ki ezt a hatalmas visszhangot. Pedig korábban is annyi minden történt, amit el lehetett volna hasonlóképpen ítélni, és semmi nem történt. Most pedig elítélően megszólalt Ursula von der Leyen, csaknem minden uniós pártcsalád – ideértve még az Európai Néppártot is –, és külön-külön országok is tiltakoztak. Mindez azt bizonyítja, nem tudnak minket többé becsapni” – fogalmazott.

Hozzátette: „mintha még most sem vennék észre, hogy mintegy 14-17 tagállamról beszélünk, akik a magyar kormány diszkriminatív álláspontjával egyet nem értve nyilatkozatban teszik közzé, elítélik azt a törvénykezést, amely megbélyegzi a kisebbségi közösségeket. És ők mondják, hogy mi zsaroljuk őket a jogállammal. Érthetetlen a számomra. Ráadásul biztos vagyok abban, hogy további tagállamok fognak csatlakozni ehhez a tiltakozáshoz.”

„Őszintén állítja mindenki, hogy az az érvelés, amit a kormány előad, nem védi meg a gyerekeket, mindeközben megbélyegzi a szivárványközösségeket. Nem beszélve arról, hogy alapvető emberi jogokat sért a törvény. Pont. Azt látjuk, hogy a magyar kormány most már nem képes irányítani a saját narratíváját. Kicsúszott a kezéből. Lehet, persze, hogy Magyarországon hat az érvelése, azt nem tudom megítélni, de hogy külföldön semmit nem ér, az jól látszik. Itt azt látom, hogy az uniós politika minden szegmensében hatalmas az egyetértés, legyen az bizottság, tanács, parlament, civil szervezet – együttes erővel tiltakoznak. Amivel a magyar kormány érvel az olyan, mintha a falnak beszélne. Egyetlen liberális sem veszi magára az elhangzottakat” – mondta.