A magyar kormány nem vesz részt az újabb, uniós Pfizer-beszerzésben

A magyar kormány nem vesz részt az újabb, uniós Pfizer-beszerzésben

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája Bakos Ilona háziorvos miskolci rendelőjében 2021. április 20-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány arról döntött, hogy Magyarország nem kíván részt venni a brüsszeli vakcinabeszerzés „következő fejezetében” – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Mindezt aznap mondta, amikor az Európai Bizottság aláírta a harmadik szerződést a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal további 1,8 milliárd vakcinára.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy Magyarország 2022 végéig már több mint 10 millió vakcinát rendelt. Az oltási program 5 millió beoltott felett „láthatóan” le fog lassulni, még annál is jobban, mint 4 millió után. „Talán 5,5, ha nagyon optimisták vagyunk, 6 millió oltásig még el tudunk jutni” – közölte a miniszter.

Hozzátette: ehhez képest Magyarországnak több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésére, amelyekkel egy harmadik oltás szükségessége esetén mindenkit újra tudnak oltani, ráadásul keleti vakcinák is rendelkezésre állnak. De akár csak Pfizer és Moderna vakcinával is beolthatnak majd mindnekit. 2022-től pedig az ország képes lesz a koronavírus elleni vakcinát magának előállítani Debrecenben, ahol oltógyár épül – jegyezte meg. Az újabb uniós vakcinabeszerzési kört egyébként 120 milliárdos kalandnak nevezte a miniszter.

1,8 milliárd Pfizer-vakcina

Az Európai Bizottság aláírta a harmadik szerződést a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal, a megállapodás az összes uniós tagállam nevében további 1,8 milliárd adag, koronavírus elleni oltóanyagot köt le a 2021 vége és 2023 közötti időszakra – közölte az uniós bizottság csütörtökön. A szerződés a jelenlegi oltóanyagból és a SARS-CoV-2 koronavírus variánsaira igazított oltóanyagból 900 millió adag beszerzését teszi lehetővé, és további 900 millió adag beszerzésére biztosít lehetőséget.

A megállapodás előírja, hogy az oltóanyag-előállítás bázisának az Európai Unióban kell lennie, és az alapvető összetevőit is az unióból kell beszerezni. A szerződés azt is kiköti, hogy az ellátás 2022-es kezdetétől garantálni kell a szállítást az unió tagországainak. A szerződő felek megerősítették a tagállamok azon lehetőségét, hogy az EU-n kívüli, rászoruló országoknak vagy a COVAX-kezdeményezésen keresztül továbbértékesítsék vagy eladományozzanak oltóanyagokat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetben közölte, az új szerződés hatályba lépése jó hír az európai állampolgárok koronavírussal és variánsaival szembeni védelméért folytatott hosszú távú küzdelem szempontjából. Biztosított, hogy az EU-ban akár 1,8 milliárd adag koronavírus elleni oltóanyag készüljön és osszanak szét – közölte. Hozzátette: más gyártókkal kötött esetleges szerződések ugyanezt a mintát fogják követni.

A bizottsági közleményben Sztella Kiriakídisz egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztost idézték, aki elmondta: az uniós testület elsősorban az olyan, már bevált technológiákra összpontosít, mint az mRNS-vakcinák, ugyanakkor nem mond le egyéb lehetőségekről sem. Az elmúlt hónapok egyértelműen bebizonyították, hogy a különböző technológiákkal készült oltóanyagok széles körére, valamint megbízható partnerekre van szükség – mondta a biztos.

A német BioNTech vállalat az egyesült államokbeli Pfizerrel együttműködve a hírvivő RNS (mRNS)-alapú vakcinát fejlesztett ki. A hírvivő RNS (mRNS) molekulák segítségével ártalmatlan vírusfehérje-szakaszok termelődnek az emberi szervezetben, így a szervezet immunválaszt alakít ki a későbbi fertőzés megelőzésére vagy leküzdésére. Amikor az ember védőoltást kap, a sejtjei leolvassák a genetikai utasításokat, és a vírus külső felületén elhelyezkedő úgynevezett tüskefehérjék kisebb elemeit állítják elő. Az élő vírus ezeket használja arra, hogy bejusson a test sejtjeibe, szaporodjon és ezáltal okozzon betegséget. A védőoltás után az emberi szervezet immunrendszere idegen anyagként azonosítja ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és fehérvérsejteket termel ellene.

A BioNTech és a Pfizer vállalatokkal kötött új szerződés az Európában gyártott, vagy előállítani tervezett oltóanyagok portfóliójába illeszkedik. Az Európai Bizottság eddig a Pfizer/BioNTech (600 millió + 1,8 milliárd adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Az Európai Bizottság a csütörtökön aláírt szerződés mellett más technológiákon alapuló oltóanyagokra vonatkozó egyéb szerződések megkötésével kívánja folytatni a portfólió bővítését – közölték.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.