A német védelmi miniszter is bírálta a magyar kormányt

A német védelmi miniszter is bírálta a magyar kormányt

Boris Pistorius német (b3), Lloyd Ausitn amerikai (k), Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (j4), Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke (b4) és Jevhen Mojszjuk ukrán altábornagy (j3) az Ukrajnának az Oroszországgal szembeni harchoz nyújtott további katonai támogatás tárgyalásán az amerikai légierő Ramstein támaszpontján, a délnyugat-németországi Kaiserslautern közelében 2023. január 20-án. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Fotó: Ronald Wittek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Örülök, hogy több országban, például Lengyelországban végre megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F-16-os vadászgépek vezetésére”, ez a folyamat időt vesz igénybe, de minél hamarabb kezdődik, annál jobb, mert ez megnyitja majd az utat ahhoz, hogy az ukrán erők megkapják a védelmükhöz szükséges vadászgépeket – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül -és biztonságpolitikáért felelős főképviselője kedden Brüsszelben, az EU-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozására érkezve.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter az értekezlet előtt elmondta, hogy Kijev nyugat-európai támogatói szeretnék minél hamarább elkezdeni a kiképzést, és felgyorsítani a folyamatot, miután erre az Egyesült Államok is jóváhagyását adta. Mint mondta, a kiképzés, amely segít fokozni a harckészültséget, az első lépés a fejlett nyugati vadászgépek Ukrajnába szállítása felé, de ez a téma egyelőre még nem szerepel a napirenden.

Boris Pistorius német védelmi miniszter bírálta Magyarországot, amiért Budapest blokkolja az Ukrajnának nyújtott további katonai segélyt. „Csalódott és ingerült vagyok magyar barátaink viselkedése miatt” – jelentette ki. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán rámutatott, hogy az Európai Békekeretből már 5,7 milliárd eurót fordítottak az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására, és noha Magyarország álláspontja szerint ez eszkalációs veszélyt jelent, a kormány eddig nem lehetetlenítette el a kifizetéseket. A külügyminiszter ugyanakkor világossá tette, hogy mindaddig ellenezni fogja az újabb részletet, amíg Ukrajna le nem veszi a semmilyen nemzetközi jogszabályt nem megsértő OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról – írja az MTI.

A Politico nyomán már beszámoltunk arról, hogy  amagyar külügyminiszter a német külügyérrel is összeszólalkozott a magyar blokkolás miatt, illetve Svédország és Észtország is nyomást gyakoroltak a magyar kormányra. Kedden Orbán Viktor is beszélt az ügyről Katarban, azt mondta, hogy elvi kérdés, hogy ha egy ország, mint Ukrajna, pénzügyi támogatást vár tőlünk, akkor tanúsítson tiszteletet, és ne tegye feketelistára a vállalatainkat. „Ha szükségetek van a pénzünkre, tanúsítsatok tiszteletet, és ne szankcionáljátok a vállalatainkat” – mondta.