A Néppárt csak a járvány után dönt a Fidesz sorsáról

A Néppárt csak a járvány után dönt a Fidesz sorsáról

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nagyszebeni találkozójukon az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának napján, 2019. május 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belátható időn belül nem fog dönteni az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról. 

Európai Néppárt politikai gyűlése dönthet egy tagpárt kizárásáról vagy felfüggesztéséről, de a testület csak a koronavírus miatt bevezetett kijárási és utazási korlátozások feloldása után fog összeülni – válaszolta Donald Tusk néppárti elnök kommunikációs stábja az EUrologus kérdésére. Tusk irodája még csak találgatásokba sem bocsátkozott azzal kapcsolatban, hogy a néppárti vezetők mikor gyűlhetnek össze legközelebb.

Pedig korábban Donald Tusk is azt írta a pártcsalád tagjainak, hogy az Európai Néppártnak felül kell vizsgálnia eddigi álláspontját a Fidesz tagságáról.

Az optimista becslések szerint is hónapok telhetnek még el, mire újraindulhat a politikai élet Brüsszelben. Az pedig egyelőre elképzelhetetlen, hogy az európai pártcsalád mind a 68 tagpártjának résztvevői egyáltalán el tudjanak utazni, és biztonságos legyen megtartani egy több száz fős rendezvényt.

Orbán a Néppártnak: Nekem nincs erre időm | Magyar Hang

A cikk megjegyzi, azt is látni kell, hogy bár különböző okokból, de a Néppárt többsége továbbra sem akar foglalkozni Orbán politikájával. A Fidesz kizárását ismét kezdeményező 13 tagpárt nagy része ugyanaz, mint akik már korábban is amellett érveltek, hogy a magyar kormánypártnak nincs helye a magát kereszténydemokratának valló és a politikai spektrum centrumától enyhén jobbra pozicionáló pártcsaládban: a skandináv és a Benelux politikai tömörülések. Azzal, hogy levélben tiltakoztak a koronavírus-törvény miatt, a céljuk – a cikk szerint – az volt, hogy a saját hitelességükről üzenjenek a választóik és politikai riválisaik számára. 

Mint írják, egyértelmű, hogy a Fidesz sorsát végül az fogja eldönteni, hogy Angela Merkel kancellár pártja mit lép. A CDU számára azonban most sokadlagos probléma a magyar kormánypárt sorsa, hiszen először is a saját jövőjéről kell dönteni. A koronavírus miatt határozatlan időre elhalasztották az április 25-re tervezett tisztújító kongresszust, amelyen új pártelnököt választottak volna, miután a Merkel utódjának szánt Annegret Kramp-Karrenbauer lemondott a pozíciójáról.