A Spiegel szerint egyre inkább aggódhat Magyarország az uniós pénzek miatt

A Spiegel szerint egyre inkább aggódhat Magyarország az uniós pénzek miatt

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvényén a Fejér megyei Mezőfalván 2019. május 23-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság megtette az első lépéseket, hogy a jogállami mechanizmus alapján jelentős összegeket vonjon el Magyarországtól és Lengyelországtól – szemlézte a Spiegel cikkét a hvg360. A lap szerint az idei évbe már az sem fog beleférni, hogy az újjáépítési alapból utaljanak a két országnak.

A Spiegel brüsszeli tudósítói szerint az Európai Bizottságnak a két országhoz szóló levele már-már vádiratnak illik be. A lengyelek esetében bírálják az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányát, a magyaroknál pedig a korrupciót és a nepotizmust. A lap szinte lehetetlennek tartja, hogy a Fidesz és a PiS el tudják majd oszlatni az aggályokat.

A szankciók érinthetik majd a hosszú távú költségvetést is. Utóbbiból Magyarország két évvel ezelőtt nagyjából ötmilliárd eurót kapott. És van még a 750 milliárd eurós újjáépítési keret is, ami ugyan nem függ össze a jogállami mechanizmussal, de a politika mégis erősen szerepet játszik benne. A két ország előfinanszírozásként idén megkaphatná még az előirányzott összeg 13 százalékát, erre viszont még az Európa Tanácsnak is igent kellene mondania, így nincs rá sok esély. Ezáltal 7,2 milliárd forint úszhat el.

A hírek szerint Andrzej Duda lengyel elnök szorgalmazza, hogy oszlassák fel a vitatott Fegyelmi Kamarát, míg Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter és Jaroslaw Kaczynski inkább álreformot vetne be. Orbán Viktor pedig arra szólította fel Ursula von der Leyent, hogy állítsa le a kötelezettségszegési eljárásokat.