A szlovén miniszterelnök szerint egy halott EP-képviselő jelenleg is Soros ügynöke

A szlovén miniszterelnök szerint egy halott EP-képviselő jelenleg is Soros ügynöke

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Janez Jansa szlovén miniszterelnök (j) fogadja a visegrádi csoport (V4) és a szlovén kormányfõ csúcsértekezletére érkezõ Orbán Viktor kormányfõt Ljubljanában 2021. július 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szlovén miniszterelnököt, Janez Jansát nem véletlenül szokták Donald Trumphoz hasonlítani, leginkább a Twitteren folytatott magánakciói miatt. A legújabb posztját azonban valószínűleg ő is túlzásnak érezte, mert törölte, előtte azonban kivívta fél Európa tiltakozását.

Janez Jansa egy nem is túl új képet tett közzé, amely felirata szerint az Európai Parlament 226 ismert Soros-bábja közül 13-nak a fotóját tartalmazta. Középen pedig ott volt Soros György, akit vonalak kötöttek össze a többiekkel, egy nyíl pedig az egyik képviselőre mutatott. Mindegyik részletnek van jelentősége.

Azért is lehet állítani, hogy a kép régi, mert az azon ábrázolt képviselők jelentős részének már semmi köze az Európai Parlamenthez, 2019-ben lejárt a mandátumuk és vagy nem jelöltették újra magukat, vagy nem választották meg őket. Ebben a helyzetben is kifejezetten visszatetsző, hogy szerepel a képen az a Hans van Baalen is, aki az év elején elhunyt...

A többi között Sophie in't Veldt nyíllal történő megjelölését és az egész posztot az indokolhatta, hogy három napot töltött Szlovéniában az Európai Parlament delegációja, amely a szlovén demokratikus intézmények működését, a jogállamiságot és a médiaszabadságot tanulmányozta, és a holland liberális képviselő volt a küldöttség vezetője.

A poszt láttán David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felszólította a szlovén miniszterelnököt, hogy „sürgősen” fejezze be provokációit. „A ház tagjai elleni támadások egyben az európai polgárok elleni támadások is” – mondta Sassoli. Ismét felerősödtek azok a hangot, amelyek a magyarországi sorosozás kapcsán már felhívták a figyelmet a jelenség antiszemita olvasatára, miszerint a zsidó származású Soros György igyekszik az EU-t és a tagállamokat aláásni.

Mark Rutte holland miniszterelnök elítélte az „ízléstelen tweetet” és ezt a szlovén nagykövetnek is megüzente. Clément Beaune francia európai ügyekért felelős államtitkár hasonlóképpen elítélte a „kétes támadásokat az európai parlamenti képviselők ellen”, amelyeknek „nincs helyük a demokratikus életünkben”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke már jóval visszafogottabb volt – ezért meg is kapta a bírálatokat. Michel szintén a Twitteren azt írta, hogy „az Európai Parlament tagjainak képesnek kell lenniük arra, hogy bármilyen nyomás nélkül végezzék munkájukat. Az uniós intézmények közötti és az Európai Tanácson belüli kölcsönös tisztelet az egyetlen előrelépési út”.

Mindenesetre a vitát lehet folytatni jövő héten ebben a körben, mert két napos uniós állam- és kormányfői találkozó lesz Brüsszelben.

Az Európai Bizottság nevében Christian Wigand szóvivő a következőket mondotta: „A Bizottság álláspontja az antiszemitizmusról teljesen egyértelmű, az antiszemitizmusnak nincs helye az Európai Unióban”.

Sophie in't Veldt is megszólalt az ügyben, a szlovéniai vizsgálódást követően. „Azok, akik hatalmon vannak, különös felelősséggel tartoznak a viták hangvételéért és annak biztosításáért, hogy a demokratikus intézmények iránti bizalom erősödjön” – mondta a képviselő, aki nem vesztegetett túl sok szót Janez Jansára. A szlovén miniszterelnök egyébként nem akart találkozni a delegációval.

Időközben Janez Jansa a posztot törölte.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.