Angela Merkel: Az EU nem ismeri el a belarusz elnökválasztás eredményét

Angela Merkel: Az EU nem ismeri el a belarusz elnökválasztás eredményét

A fehérorosz elnökválasztás eredménye elleni tiltakozás Minszkben 2020. augusztus 15-én (Fotó: MTI/EPA/Jauhen Jercsak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Az Európai Unió nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét – jelentette be Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben az uniós állam-, illetve kormányfők videokonferenciája után.

A német kancellár az MTI tudósítása szerint kijelentette, hogy a fehéroroszországi elnökválasztás „nem volt sem tisztességes, sem szabad”, ezért az EU nem ismeri el az eredményét. – Az EU a békés tüntetők mellett áll, és elítéli a minszki „rezsim” által a demonstrálókkal szemben alkalmazott erőszakot – fogalmazott.

A videókonferencia keretében lezajlott rendkívüli uniós csúcs előtt a visegrádi országok miniszterelnökei külön is egyeztettek. Orbán Viktor most először szólalt meg az augusztus 9-i elnökválasztás óta, de csak annyit mondott, hogy Magyarország a lengyel álláspontot képviseli.

Fehéroroszországban másfél hete folyamatosak a hatóságok által brutálisan kezelt tüntetések. A tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. Lukasenka az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózásáért, szerdán arra utasította a belügyminisztériumot, hogy vessen véget a rendbontásnak Minszkben, és a határőrizet megszigorítását is elrendelte.