Az adatok szerint az Európai Ügyészségnek lenne dolga Magyarországon

Az adatok szerint az Európai Ügyészségnek lenne dolga Magyarországon

Laura Codruta Kövesi (Fotó: Európai Parlament/Benoit Bourgeois)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A határokon átnyúló bűncselekményekben Magyarország komolyan érintett – ez is kiderült az Európai Ügyészség első félévét érintő beszámolóból.

Magyarország nem vesz részt az Európai Ügyészség munkájában, mert a magyar kormány álláspontja az, hogy a magyar ügyészség is el tudja látni ezt a feladatot.

Az európai ügyészi szervezet tavaly nyár óta működik, most elkészítették a 2021-es év végéig szóló jelentésüket. Ebből az derült ki, hogy a határokon átnyúló bűncselekményekben komolyan érintett Magyarország és azt is megtudtuk, hogy a körülmények ellenére kiemelkedő arányban érkeznek bejelentések Magyarországról. Az ügyészség hatásköre arra terjed ki, hogy kivizsgálja az uniós költségvetést érintő csalást, korrupciót, pénzmosást és határon átnyúló áfacsalást.

Az első éves beszámoló szerint (amely tulajdonképpen a 2021 júniusa és decembere közötti időszakot öleli fel, mert az ügyészség tavaly nyáron kezdte meg a munkáját) az ügyészségben tagsággal nem rendelkező öt ország közül Lengyelország 23, Magyarország pedig 17 esetben volt érintett, a többi három ország (Dánia, Írország és Svédország) összesen nyolcban. Ugyanezen országok közül Magyarországról érkezett a legtöbb bejelentés, szám szerint 28, olyan ügyekről, amelyekben az Európai Ügyészségnek hatásköre lenne. (A következő Lengyelország, 9 esettel.)

Ami az ügyészség mérlegét illeti, erről Laura Codruta Kövesi főügyész számolt be az Európai Parlamentben. Fél év alatt több mint 2800 bejelentést regisztráltak, amelyek nyomán 515 vizsgálatot indítottak, melyek közül 30 volt határokon átnyúló bűncselekmény. Az esetek több mint fele határon átnyúló áfacsalás, amelyek bonyolult ügyek, néha több mint 50 gyanúsított és 4-5 tagállam érintett az ügyekben. Az így feltárt bűncselekmények 5,5 milliárd eurós elkövetési értéket jelentenek, amelyből a nyomozati cselekmények során 145 millió eurós vagyont koboztak el. Ezt az európai politikusok rendkívül kevésnek tartják.

A legtöbb esettel egyébként Olaszország rendelkezik, 102 üggyel, őket követi Bulgária 98, majd Németország 54 bűncselekménnyel. Ami a térségünket illeti: Romániában 44, Szlovákiában 42, Ausztriában és Szlovákiában pedig 3 eljárást indítottak. Ami a legkevesebb bűncselekményt illeti: Máltán egyelőre nem találtak semmilyen kivetnivalót – bár ezt több képviselő is kétkedve fogadta.

Várható, hogy az ügyészség munkájának hatékonyabbá tétele érdekében jogszabály-módosítást kezdeményeznek majd. Az azonban továbbra sem képzelhető el, hogy kötelezővé teszik az ügyészi szervezetben való részvételt. Ugyanakkor amennyiben a magyar kormány változtatna álláspontján, vélhetően egyből megnyílnának az európai források, mert az ügyészi jelenlét garanciát jelentene arra, hogy az uniós pénzek megfelelő védelemben részesülnek.