Paks2, a „kémbank” és a letelepedési kötvény is bekerült az EP elítélő állásfoglalásába, a fideszesek is megszavazták

Paks2, a „kémbank” és a letelepedési kötvény is bekerült az EP elítélő állásfoglalásába, a fideszesek is megszavazták

Ukrán zászló az Európai Parlament 2022. március 1-i ülésén (Fotó: Európai Parlament/Daina Le Lardic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Talán még sosem volt ennyire érzelmektől áthatott vita az Európai Parlamentben, mint amelyet kedd délután folytattak le a képviselők. Talán a vita nem is a megfelelő kifejezés, mert alig ütköztek a vélemények: a felszólalók közül szinte mindenki egyetértett abban, hogy Oroszországot el kell ítélni, meg kell büntetni és szankcionálni kell, Ukrajnának, illetve az Ukrajnából menekülőknek minden támogatást meg kell adni, amit kérnek és amire szükségük lehet. És aki szóba hozta, az támogatta azt is, hogy Ukrajna legyen minél hamarabb az EU tagja. Ennek szellemében készült el az EP állásfoglalása is.

Az Európai Parlament 637 igen, 13 nem szavazat és 26 tartózkodás mellett fogadta el az állásfoglalását, amelyben kijelentik, hogy minél előbb garantálni kell Ukrajna tagjelölti státuszát, korlátozni kellene a legfontosabb orosz exporttermékek, így a kőolaj és a földgáz uniós behozatalát, olyan szankciókra van szükség, amelyek stratégiailag gyengítik az orosz gazdaságot és ipart, Ukrajnát mihamarabb el kellene látni védelmi fegyverekkel és Belaruszt is ki kellene zárni a SWIFT-rendszerből.

A dokumentumnak van több olyan pontja is, amely érinti a magyar-orosz kapcsolatokat. Például a paksi bővítést, a következő bekezdésben: „El kellene rendelni emellett az oroszországi új uniós beruházások, és az EU-ba irányuló új orosz beruházások tilalmát. A Parlament emellett felszólítja a tagállamokat, hogy szüntessenek be minden nukleáris területen folytatott együttműködést Oroszországgal, különösen a Roszatommal és leányvállalataival, és vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét.” Azt is javasolják az EP-képviselők, hogy minden tagállam tiltsa ki a Budapesten is működő, kémbankként emlegetett Nemzeti Beruházási Bankot, szó van arról, hogy fel kell számolni a kedvezményes letelepedési kötvények intézményét, illetve akik ilyet kaptak, azok esetében felül kell vizsgálni, hogy nem kötődnek-e a putyini rezsimhez. Az állásfoglalás szorgalmazza azt is, hogy a legfontosabb orosz exporttermékek, így a kőolaj és a földgáz behozatalát korlátozzák, ez pedig ellentmond a magyar-orosz gázszállítási megállapodásnak. Mindezek ellenére a fideszes képviselők megszavazták az indítvány.

Még a délutáni vita során Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke azt mondta, meg kell szüntetni Európa függőségét az orosz gáztól, meg kell szüntetni azt, hogy tárt karokkal várja az EU az orosz oligarchák pénzét, el kell mozdulni a valódi közös védelem irányába és fel kell lépni a Kreml dezinformációs gépezetével szemben.

A vitába Ukrajnából „rakétacsapások szünetében” bejelentkező Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: a Parlamentnek és az unió vezetőinek „most kell bizonyítania, hogy az unió Ukrajna mellett áll”. Hozzátette: „Ma azoknak az ukránoknak a nevében beszélek, akik az életükkel fizetnek az ország védelméért.” Zelenszkij azt kérte, hogy bizonyítsa be az EU, hogy valóban az ukránok mellett áll és biztosítson számukra egy európai utat. „Senki nem fog bennünket megtörni, erősek vagyunk, ukránok vagyunk” – jelentette ki, beszéde után pedig percekig tartó vastaps köszöntötte a képviselők részéről, akik közül egyébként nagyon sokan ukrán nemzeti színeket viselte.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy amit Oroszország tesz, „az egy geopolitikai terrorizmus, ezért is kell támogatnunk Ukrajnát és ezt meg is tesszük, meg kell védenünk a demokráciát, a nemzetközi jogot és a békét”. Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője a szankciókról azt mondta, hogy az orosz központi bank tartalékainak több mint felét már sikerült befagyasztani, és ennek már vannak hatásai. Azt is mondta, nem szabad engedni, hogy Oroszország a gázért kapott pénzből Európa és Ukrajna ellen viseljen háborút.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke többek között a magyaroknak is köszönetet mondott azért, mert befogadták a menekülteket. Ígéretet tett arra, hogy a rászorulók nem maradnak magukra, számíthatnak Európa segítségére. Azt is kijelentette, hogy a szabadság megvédésének ára van, de a szabadságnak nincs ára. „A mostani befektetéseink sokkal függetlenebbé tesznek bennünket holnap” – tette hozzá.

Többek beszéltek arról, hogy Európának jobban fel kellett volna készülnie egy olyan helyzetre, amikor reális lehetőséggé válik, hogy Oroszországtól nem érkezik több nyersanyag. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az egyéb forrásokat és kapacitásokat az EU felkutassak és aktiválja.

A plenáris ülésen egy magyar felszólaló volt, a fideszes Gál Kinga, aki a függetlenek nevében mondott beszédet. „Teljes mértékben elítéljük az orosz katonai agressziót, és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Magyarország az egységes európai fellépést kulcsfontosságúnak tartja, támogatja Ukrajna tagjelölti státuszát. És minden rosszindulatú álhírrel, dezinformációval szemben, a magyar kormány támogat minden közös szankciót, egységes döntést, ideértve az Európai Békekeret aktiválását is” – mondotta Gál Kinga. Sokan fejezték be úgy a felszólalásukat, hogy „Slava Ukraine!” azaz „Dicsőséget Ukrajnának!”

Először Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője közölte, hogy a fideszes képviselők is megszavazták a Paks II. leállítását és a kémbank kitiltását, Deutsch Tamás a Fidesz részéről viszont azt válaszolta az ATV kérdésére, hogy „természetesen nem. Ennyi.” Facebookon hazugsággal is vádolta az MSZP-s politikust. Ezek után az RTL megkereste az EP sajtóreferensét, aki érdeklődésükre megerősítette, a Fidesz a roszatomos résszel együtt szavazta meg a végleges indítványt. Három módosításról szavazott külön a parlament, de ezek más részekről szóltak. Ezekből egy elbukott, kettő átment, a Fidesz mindkét esetben igennel szavazott. A sajtóreferens szerint ezek után lett volna a szavazólapon további szavazás, amiben a roszatomos bekezdésről mondatonként voksoltak volna. Itt lett volna lehetősége Deutschéknak kiszavazni ezt a mondatot. Viszont mivel előtte elfogadták a módosítókat, ez lett a teljes, végső szöveg, és okafogyottá vált az egyes részekről való szavazás. Tehát külön nem is volt szavazás erről a részről, és a Fidesz végül annak tudtában szavazta meg a szöveget, hogy az benne maradt. 

A háború eseményeiről szóló percről percre tudósításunkat ITT olvashatja.