Az EP túl lassúnak tartja a jogállamisági eljárást

Az EP túl lassúnak tartja a jogállamisági eljárást

Az Európai Parlament plenáris ülése (Fotó: Európai Parlament/Mathieu Cugnot)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Addig ne hagyják jóvá a koronavírus utáni helyreállítást segítő uniós forrásokat érintő magyar és lengyel terveket, amíg a két országban nincs javulás a jogállamiság terén – ezt tartalmazza az Európai Parlament csütörtökön, nagy többséggel elfogadott állásfoglalása.

Az EP a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben folyó, hetes cikkely szerinti eljárás miatt kezdeményezett vitát.

A képviselők szerint az eljárás nagyon lassan halad, ráadásul kihagyják a folyamatból az Európai Parlamentet, amely például Magyarország esetében a folyamat kezdeményezője volt. Az EP egyúttal sürgeti a tagállamokat, hogy mutassanak valódi elkötelezettséget az előrelépés iránt és tegyenek érdemi előrelépést. Az állásfoglalás szerint ajánlásokat kellene megfogalmazni a két kormány felé – ehhez ugyanis nincs szükség egyhangúságra –, majd pedig ezeknek az ajánlásoknak a teljesítését folyamatosan ellenőrizni kell. Ennek birtokában meg lehetne állapítani, hogy akár Magyarországon, akár Lengyelországban fennáll-e a kockázata az uniós értékek folyamatos megsértésének.

A francia elnökség egyébként bejelentette, hogy május 23-án a magyar jogállamiságról újabb meghallgatást tartanak.

Az Európai Parlament állásfoglalását a magyar ellenzéki képviselők támogatták, míg a fideszesek és a KDNP-s politikus ellenezte. A szavazást követően Ujhelyi István szocialista EP-képviselő lapunkhoz eljuttatott közleményében jelezte, hogy jelenleg több mint 17 ezer milliárd forintnyi uniós támogatás felhasználása van veszélyben pusztán azért, mert „az Orbán-kormány nem tartja tiszteletben az európai közösség értékeit és nem képes garantálni az uniós pénzek tisztességes felhasználását”. Véleménye szerint csak és kizárólag a magyar kormányon múlik, hogy a jelenleg befagyasztott uniós forrásokhoz hazánk mikor férhet hozzá. Magyarország világos és egyértelmű érdeke, hogy a neki járó uniós pénzeket mielőbb lehívja, ehhez azonban az Orbán-kormánynak kell megtennie „a szükséges lépéseket”.

Ugyanakkor a fideszes Hidvéghi Balázs, ugyancsak közleményben kijelentette: „Ideje lenne abbahagyni az évek óta tartó abszurd vádaskodásokat, és tiszteletben tartani a magyarok jogát a saját országukhoz.”