Az EP szerint nem jár automatikus kedvezmény a keleti vakcinával oltottaknak

Az EP szerint nem jár automatikus kedvezmény a keleti vakcinával oltottaknak

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagja ampullákban a Szent János Kórház oltópontján 2021. április 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament elfogadta azt az állásfoglalást, amelynek birtokában megkezdhetik a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal és az Európai Tanáccsal a digitális zöldigazolványról. A képviselők azonban rögzítik, szerencsésebb lenne, ha a dokumentumot Covid19 igazolványnak neveznék el. Azokat a módosítókat azonban leszavazta a többség, amely az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólította volna fel a tagállamokat.

Az eredeti javaslatnak megfelelően a képviselők támogatták azt, hogy a digitálisan vagy papírformátumban kiállítható igazolványnak tanúsítania kellene, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy hogy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már átesett koronavírus-fertőzésen. Azonban a Covid19-igazolványok nem működnek majd útiokmányként, és „birtoklásuk nem válhat a szabad mozgáshoz fűződő jog gyakorlásának előfeltételévé”. Vagyis azt támogatják, hogy enélkül is lehessen utazni, ebben az esetben azonban lehetőségük lesz a tagállamoknak karantént vagy kötelező tesztelést előírni. Az igazolványok tulajdonosainak azonban mentesülniük kell az ilyen korlátozások alól. A képviselők hangsúlyozzák, hogy a tagállamoknak a be nem oltottak hátrányos megkülönböztetésének elkerülése céljából és gazdasági okokból „egyetemes, hozzáférhető, időben történő és ingyenes tesztelési lehetőségeket" kellene biztosítaniuk.

Bár voltak módosító indítványok arra vonatkozóan, hogy valamennyi oltóanyagra kiterjedjen a kedvezmény, az Európai Parlament többsége ezeket leszavazta. A tagállamoknak abban az esetben kell elfogadniuk más tagállam által kiállított oltási igazolást, ha az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte (jelenleg ilyen a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen oltóanyag). Minden tagállam maga döntheti el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amely legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel. Ezek itt találhatók, eszerint a kínai Sinopharm jóváhagyása április végén várható, a Szputnyik V. esetében azonban nincs céldátum, mert még kiegészítő adatokra van szükség.

A magyar európai parlamenti képviselők bírálták azokat a szabályokat, amelyek miatt hátrányos helyzetbe kerülhetnek azok, akik nem az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával rendelkeznek. A végső állásfoglalást azonban a jobbikos Gyöngyösi Márton és a szocialista Ujhelyi István megszavazta. Utóbbi közleményt adott ki a voksolás után, amiben a következőket írta:

„Mindegyik olyan módosító-indítványt megszavaztam, amely lehetővé tette volna, hogy a pusztán tagállami hatóságok által engedélyezett oltóanyagok is automatikusan elfogadottak legyenek az igazolványban; ezek végül nem kaptak többséget. A végső állásfoglalást – az általam támogatott módosítók elbukása mellett is – támogattam a turisztikai szakma érdekében. Továbbra is fenntartom, hogy egyetlen módon lehetne megnyugtatóan rendezni ezt a helyzetet: ha az orosz és a kínai oltóanyag-gyártók vállalnák az EMA soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát” – írta Ujhelyi.

A DK képviselői nevében szintén közleményben jelezte Rónai Sándor EP-képviselő, hogy tartózkodnak. „A Demokratikus Koalíció szerint beigazolódott az a félelem, amiről hónapok beszélünk. Az uniós országok többsége csak olyan emberek utazását engedélyezné tesztek nélkül, akiket az európai hatóságok által jóváhagyott vakcinával oltottak be. Most tisztán látszik, hogy Orbánék dacból, érdekből, ocsmány módon több százezer magyart vertek át, hitegették őket, hogy a portyázóik által összehordott keleti vakcinák pontosan ugyanannyit érnek az Unióban, mint az EU-s hatóság által engedélyezettek” – áll az állásfoglalásukban.

A témáról tartott szerdai parlamenti vitában a Momentum és a Fidesz képviselői is jelezték, hogy nem értenek egyet ezzel a megkülönböztetéssel. „A javaslat csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott védőoltásokat vonja automatikusan ebbe a körbe. Ezzel több mint egymillió magyar uniós polgár, akit keleti védőoltással oltottak be, az ő utazási jogosultságaikat szűkíti ahhoz képest, akiket nyugati vakcinával oltottak be. Szerintem ez elfogadhatatlan, nem nevezhetjük európai megoldásnak” – jelentette ki Donáth Anna a Momentum részéről.

A függetlenek között ülő fideszesek nevében Hidvéghi Balázs beszélt. A képviselő többek között ezt mondta: „Egy majdani oltási igazolvány részleteiről vitatkozunk, miközben Európában százmilliók még mindig nem jutnak oltáshoz. Magyarország kimagaslik az uniós átlagból, a teljes lakosság közel 40 százaléka már átoltott. És ez azért van így, mert a magyar kormány nyugati és keleti forrásból egyaránt szerez be oltóanyagot. Mert egy vakcinának nincs világnézete, csak hatásfoka.”

A határozatot 540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett fogadták el (Ez az uniós polgárokra vonatkozott, egy másik, hasonló javaslatot is elfogadtak, amely a nem uniós állampolgárokat érinti.) Ez azt jelenti, hogy megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások, a digitális zöldigazolványt júniusban szeretnék bevezetni.