Az EU-csúcs napirendéjére kerül a Ryanair járatának kényszerített minszki leszállása

Az EU-csúcs napirendéjére kerül a Ryanair járatának kényszerített minszki leszállása

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek csúcstalálkozóján Portóban 2021. május 8-án (Fotó: MTI/EPA/LUSA pool/José Coelho)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Tanács a hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére veszi a Ryanair ír légitársaság járatának kikényszerített belarusz leszállása és a járaton utazó, Minszkben előállított Roman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét, és fontolóra veszi intézkedések meghozatalát is a felelősökkel szemben – közölte az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Az MTI által is idézett Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott közleményében megengedhetetlennek nevezte, hogy a minszki hatóságok utasítására katonai repülőgép kényszerített leszállásra egy uniós vállalat tulajdonában lévő, két európai uniós főváros között közlekedő és több mint 100 utast szállító polgári repülőgépet. Véleménye szerint az, hogy a járaton utazó Prataszevicset őrizetbe vették, a belarusz hatóságoknak „egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak”. – Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátására szólít fel – hangoztatta.

Borrell azt is kijelentette: mivel a kényszerintézkedés végrehajtása veszélyezteti az utasok és a személyzet biztonságát, a nemzetközi légiközlekedési szabályok esetleges megsértésének kivizsgálására van szükség. – Az Európai Unió mérlegelni fogja az incidens következményeit, beleértve intézkedések meghozatalát a felelősökkel szemben – közölte.

Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében elítélte a Ryanair Athén és Vilnius között közlekedő FR4978 számú vasárnapi járatának kényszerített leszállását. Arra szólította fel az illetékes hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon az őrizetbe vett Prataszevicset, és biztosítsák jogait. „Az eset nem marad következmények nélkül” – szögezte le.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében kijelentette: következményekkel jár a fehérorosz rezsim „felháborító és jogtalan” magatartása. „A Ryanair repülőgépének eltérítését szankcionálni kell, Roman Prataszevics újságírót pedig azonnal szabadon kell engedni” – fogalmazott.

A hidegháborús kémfilmbe illő belarusz mutatványt korábban az Egyesült Államok is elítélte, követelve a rendszerkritikus aktivista, a hazájában szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna korábbi főszerkesztőjének a szabadon bocsátását. Az üggyel kapcsolatban Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő állami terrorizmusról beszélt, és jelezte, kérvényezi, hogy a témát vegyék fel az uniós csúcs napirendjébe.

A belarusz hatóságok egyébként reagáltak a vádakra, mint mondták: nem az ő hibájuk, hogy a Ryanair-járaton egy „szélsőséges” is utazott. Egyúttal jelezték, szükség esetén engedélyezik a szakértői vizsgálatot a Ryanair légitársaság járatának ügyében.

A Brüsszelben hétfőn este kezdődő, kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozón a koronavírus-járvány okozta helyzet áttekintése mellett a tagállami vezetők számos külpolitikai kérdésről folytatnak megbeszélést, köztük az EU Oroszországgal ápolt kapcsolatáról, az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodások végrehajtásáról. Kitérnek a közel-keleti helyzetre is, valamint előkészítik a közelgő, június 15-re tervezett EU-Egyesült Államok csúcstalálkozót.