Az EU eddigi legnagyobb áfacsalását leplezte le az Európai Ügyészség

Az EU eddigi legnagyobb áfacsalását leplezte le az Európai Ügyészség

Laura Codruta Kövesi (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unióban valaha vizsgált, vélhetően legnagyobb úgynevezett körbeszámlázásos csalást fejtette fel az Európai Ügyészség: 14 országban dolgoztak egyszerre és 200 házkutatást tartottak. Admiral-műveletnek nevezték el, amely az ügyészség vezetője szerint egyértelműen bizonyítja a transznacionális ügyészség előnyeit.

Kedden hozta nyilvánosságra a Laura Codruta Kövesi vezette Európai Ügyészség (EPPO) a határokon átnyúló legújabb pénzügyi vizsgálatának eredményét: egy áfacsalásra szakosodott nemzetközi bűnszervezet lebuktatását. Közleményükben azt írják: „a mai napon az Európai Ügyészség 14 uniós tagállam bűnüldöző szerveivel együttműködve egyidejűleg nyomozati intézkedéseket, köztük több mint 200 házkutatást hajtott végre egy népszerű elektronikus termékek értékesítésén alapuló összetett áfacsalási rendszerrel kapcsolatban. Az akcióra Belgiumban, Cipruson, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Litvániában, Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában és Spanyolországban került sor. E kiemelt EPPO-akció keretében 2022. október 12-én és 13-án már házkutatásokat tartottak Csehországban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában, Szlovákiában és Svédországban.”

Az összes összegyűjtött adatot elemzik, és folytatódik a nyomozás a rendszer mögött álló szervezett bűnözői csoportok után. Az Admiral-művelet keretében vizsgált károk becsült összege jelenleg 2,2 milliárd euróra tehető. A károk behajtása érdekében intézkedéseket hoztak, erről a közeljövőben további részleteket közölnek.

Az ügy kicsiben kezdődött: 2021 áprilisában a portugál adóhatóság Coimbrában egy mobiltelefonokat, táblagépeket, fülhallgatókat és más elektronikus eszközöket értékesítő céget vizsgált meg áfacsalás gyanújával. Amikor az EPPO 2021 júniusában megkezdte működését, a portugál hatóságok törvényi kötelezettségüknek megfelelően jelentették az ügyet az EPPO-nak. A portugál hatóságok a számlák és az adóbevallások alapján helyben nem találtak törvénytelenséget, ám az országba delegált európai ügyészek figyelmét felkeltette a cég. Az EPPO pénzügyi csalással foglalkozó elemzői, valamint az Europol és a nemzeti bűnüldöző hatóságok képviselői határokon átnyúló együttműködésben fokozatosan feltárták a hálózatot a gyanús portugáliai vállalat és közel 9000 más jogi személy, valamint több mint 600, különböző országokban élő magánszemély között. Tizennyolc hónappal az első bejelentés beérkezése után az EPPO most leleplezte az EU-ban valaha vizsgált, vélhetően legnagyobb úgynevezett körbeszámlázásos csalást.

A bűncselekményeket az Európai Ügyészségben részt vevő 22 uniós tagállamban, valamint Magyarországon, Írországban, Svédországban és Lengyelországban, továbbá harmadik országokban (Albánia, Kína, Mauritius, Szerbia, Szingapúr, Svájc, Törökország, az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) követték el. A károk nagyságán túlmenően érdekes a cégek láncolatának rendkívüli összetettsége. Sokféle érintett van az elektronikus eszközök látszólag tiszta beszállítóiként fellépő vállalatoktól kezdve (akik a nemzeti adóhatóságoktól ÁFA-visszatérítést igényeltek, miközben ezeket az eszközöket online értékesítik egyéni vásárlóknak), offshore cégek, majd a bevételt tisztára mosó profi bűnszervezetekig sokan buktak le az ügyben. A határokon átnyúlóan, szinte ipari logikával dolgozó csoportok éveken át sikeresen elkerülték a hatóságok figyelmét.

Egyébként az Europol legfrissebb becslése alapján az úgynevezett körbeszámlázásos csalás, vagy más néven Missing Trader Intra-Community (MTIC) csalás a legjövedelmezőbb bűncselekmény az EU-ban, amely évente mintegy 50 milliárd eurós adóveszteséget okoz a tagállamoknak. Az efféle, több határon átnyúló csalást, amelyek az Admiral-művelethez hasonló összetettségi szintet érnek el, szinte lehetetlen egy nemzeti szintű nyomozásban feltárni. Az EPPO központi ügykezelő rendszerének, a nemzeti és európai adatbázisokhoz való hozzáférésnek, valamint az EPPO központi hivatalának elemző és nyomozati kapacitásának támogatásával, továbbá az Europol és a nemzeti bűnüldözési szereplők segítségével az európai ügyészek ugyanakkor képesek voltak egészében rálátni a szervezett bűnözési csoportok egész hálójára.

Laura Codruta Kövesi európai főügyész elmondta: „az Admiral-művelettel az Európai Ügyészség egy rendkívül kifinomult bűnügyi ágazatot állít reflektorfénybe. A nemzeti adó- és bűnüldöző hatóságok strukturális korlátai miatt az Európai Unióban virágzik a határokon átnyúló pénzügyi bűnözés. Az EPPO nélkül egy ilyen művelet előkészítése évekig tartott volna, vagy ami még valószínűbb, soha nem is került volna rá sor. Az Admiral-művelet egyértelműen bizonyítja a transznacionális ügyészség előnyeit. Ha áfacsalásról van szó, nemzeti szemszögből nézve a károkat viszonylag csekélynek vagy nem létezőnek lehet értékelni, ezért akár felderítetlenek is maradhatnak. Felülről kell néznünk ezeket az ügyeket, hogy a teljes képet lássuk. Az EPPO-nak kevesebb mint 18 hónapba telt az első bűnügyi bejelentéstől kezdve, mire a szervezett bűnözői csoportok egész hálózatát leleplezte. Ők az uniós adófizetőknek okoztak elképesztő, 2,2 milliárd eurós kárt. Úgy vélem, ez Európa eddigi legnagyobb feltárt áfacsalása."