Az EU egymilliárd euróval járul hozzá az újjáépítéshez Törökországban

Az EU egymilliárd euróval járul hozzá az újjáépítéshez Törökországban

A Humane Society International (HSI) nemzetközi állatvédő szervezet amerikai önkéntesei épületromokból kimentett szukát és öt kölykét viszik a dél-törökországi Hatay tartományban 2023. február 20-én (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió egymilliárd euróval (mintegy 383 milliárd forint) járul hozzá a február elején pusztító földrengés utáni újjáépítéshez Törökországban, és 108 millió euróval (mintegy 41,3 milliárd forint) a humanitárius segítségnyújtáshoz és a helyreállításhoz Szíriában – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Brüsszelben.

Az Európai Unió által – a törökországi és szíriai földrengés túlélőinek megsegítésére és az újjáépítés támogatására – szervezett nemzetközi adományozó konferenciát megnyitó beszédében Ursula von der Leyen hangsúlyozta: jelentős adományokra van szükség a nemzetközi közösség részéről, ugyanis a lehető leggyorsabban otthonokat, iskolákat és kórházakat kell újjáépíteni a legmagasabb szintű szeizmikus biztonsági követelmények mellett. Hozzájárulásra van szükség van továbbá a vízellátás és a szennyvízelvezetés, valamint minden egyéb megrongálódott kulcsfontosságú infrastruktúra megjavításához – hangsúlyozta az uniós bizottság elnöke.

A február 6-i pusztító erejű földrengésnek Törökországban és a szomszédos Szíriában több mint 50 ezer áldozata volt. A katasztrófában 185 ezer épület dőlt össze, vagy szenvedett komoly károkat, a hatóságok tízezernél is több utórengést jegyeztek fel.

(MTI)