Az EU felfüggeszti a palesztin segélyek kifizetését

Az EU felfüggeszti a palesztin segélyek kifizetését

Várhelyi Olivér uniós biztos (Forrás: Várhelyi Olivér/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leállította az Európai Unió a palesztinoknak szánt fejlesztési segélyek kifizetését – közölte Várhelyi Olivér uniós biztos az X-en (korábbi Twitter). Egyúttal felülvizsgálják a korábbi tervek szerint 691 millió eurós támogatásokat is. Rövid bejelentése szerint az Izraelt ért terrortámadás fordulópontot jelent.

A konfliktus szombaton kezdődött, amikor a Hamász nagyszabású támadást indított el a zsidó állam ellen, több ezer rakétát lőttek ki, fegyveresei pedig behatoltak az országba is és ott is szedtek áldozatokat. Sokakat elhurcoltak és túszként tartanak fogva Gázában. Izrael azóta komoly válaszcsapásokat mér a Gázai övezetre. A Times of Israel tudósítása szerint Yoav Gallant védelmi miniszter elrendelte a Gázai övezet „teljes ostromát”. – Nem lesz áram, nincs élelmiszer, nincs üzemanyag, minden le van zárva – mondta. Nem sokkal később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter azt jelentette be, hogy Izrael az övezet vízellátását is leállítja. A konfliktusban 800 izraeli meghalt, míg a Gázai övezetből 493 palesztin áldozatot jelentettek. A sérültek száma mindkét oldalon több ezres.

Folyamatos tudósításunkat a konfliktusról ITT érheti el.