Az EU fontolgatja, hogy hitelből támogatja Ukrajnát

Az EU fontolgatja, hogy hitelből támogatja Ukrajnát

Az Európai Bizottság brüsszeli központja (Fotó: Ovid Burke/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két uniós tisztviselő szerint az Európai Bizottság jelenleg azt fontolgatja, hogy a huszonhét országot tömörítő csoport közös kötvénykibocsátással fedezné Ukrajna tizenötmilliárd eurós (több mint 5500 milliárd forintos) hiányát. Erre a következő három hónapban kerülne sor – írja az Index.hu.

Amennyiben megszületik a megállapodás, a tisztviselők szerint az új közös uniós hitelfelvétel az EU SURE rendszerén alapulhatna, amely a koronavírus-világjárvány idején a munkanélküli-segélyek finanszírozására szolgált.

Ukrajna így nagyon olcsó hitelt kapna az Európai Uniótól, az uniós kormányoknak pedig garanciákat kellene nyújtaniuk arra, hogy az így közösen felvett pénzt visszafizetik.

Az EU arra számít, hogy ötmilliárd euró erejéig az Egyesült Államok is csatlakozik a javaslathoz. Így az EU-nak tízmilliárd eurót kellene előteremtenie a közös hitelfelvételből. Egy uniós tisztviselő szerint május 18-án teheti meg a bizottság a javaslatát, de még semmi sem dőlt még el, több javaslatot is vizsgálnak.