Az EU mindent meg fog tenni, hogy a „média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában”

Az EU mindent meg fog tenni, hogy a „média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában”

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős cseh alelnöke Brüsszelben 2020. június 10-én (Fotó: MTI/AP pool/Francisco Seco)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában – hangsúlyozta Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Bizottság által létrehozott Európai Hírmédia Fórum hétfői konferenciájának záróbeszédében. – Számos kísérletet láttunk a kormányok részéről arra, hogy beavatkozzanak a médiába, aláássák a függetlenségüket – fogalmazott az uniós biztos, majd kifejtette: „olyan közös elveken alapuló szabályokra van szükség, amelyek biztosítják a szerkesztői függetlenséget és a tulajdonosi viszonyok átláthatóságát. Minden európai polgárnak joga van hozzá, hogy a független médiára támaszkodva tájékozódjék”.

Thierry Breton a belső piacért felelős uniós biztos a konferencián arról beszélt, hogy a bizottság jövőre előterjeszti az Európai Unió egészére érvényes médiaszabályozásról szóló törvényjavaslatát. – Fel akarunk lépni a médiavállalkozások tevékenységébe történő indokolatlan beavatkozás ellen. Biztosítanunk kell a médiapluralizmus védelmét – hangoztatta, hozzáfűzve, hogy a javasolt szabályzat az ellenséges külföldi beavatkozásokat is célba venné. A bizottság konzultációt indít az érdekelt felekkel a javaslat elfogadása előtt.

A brüsszeli testület hétfőn azt is bejelentette, hogy 1,8 millió eurót különített el egy páneurópai hírügynökségi központ létrehozására, amely lehetővé tenné az újságírók számára, hogy közösen, az együttműködés szellemében tudósítsanak az uniós ügyekről. A pénzügyi támogatás egyebek mellett a szerkesztőségi továbbképzést és egy új, többnyelvű weboldal létrehozását is tartalmazza. Brüsszeli sajtóhírek szerint a januárban induló projekt munkáját a dpa német állami hírügynökség hangolná össze. A programhoz 16 európai hírügynökség is csatlakozna.

(MTI)