Az EU további 25 millió euróval növeli a Gázának nyújtott humanitárius segélyt

Az EU további 25 millió euróval növeli a Gázának nyújtott humanitárius segélyt

A gázai Shati menekülttábor 2023. november 6-án (Fotó: AFP via Europress/Bashar Taleb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az EU további 25 millió euróval növeli a Gázának nyújtandó humanitárius segítséget, és így összesen 100 millió eurót fordít a gázai civilek megsegítésére – jelentette be hétfőn Brüsszelben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen az európai uniós nagykövetek konferenciáján elmondta: az EU Izraellel, Egyiptommal és az ENSZ-szel együttműködve azon dolgozik, hogy minél több humanitárius segélyt szállító konvoj léphessen be az övezetbe. A segélyek jelenleg a rafahi határátkelőn keresztül érkeznek, mennyiségük azonban nem elegendő ahhoz, hogy kielégítse a szükségleteket. – Kiemelt feladatunk, hogy a partnerekkel együttműködve megerősítsük Rafah logisztikai kapacitását. Ezzel egyidejűleg kiegészítő útvonalakon dolgozunk. Egy Ciprusról induló tengeri folyosó, garantálná a segélyek folyamatos, szabályozott áramlását – jelentette ki. Von der Leyen felhívta a figyelmet, hogy az EU-nak mind Izrael támogatása, mind a gázai civilek megsegítése egyenlően fontos.

Egyúttal elítélte, hogy a Hamász terrorszervezet a menekülttáborok és a polgári infrastruktúra alatt bunkereket épít, harcosokat rejteget és fegyvereket tárol, továbbá ártatlan palesztinokat és túszokat használ élő pajzsként. Miközben tehát Izraelnek joga van harcolni a Hamász ellen, az is lényeges, hogy igyekezzen elkerülni a polgári áldozatokat, és hogy a lehető legcélzottabban lépjen fel. Véleménye szerint, semmi sem igazolja azt a borzalmat amelyet a Hamász október 7-én ártatlan férfiak, nők, gyermekek és csecsemők ellen elkövetett. – A zsidók ellen a holokauszt óta elkövetett legsúlyosabb tömeggyilkosságot követően erkölcsi kötelességünk, hogy teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Izrael népével. Izraelnek joga van megvédeni magát a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban. Ez az alapvető kiindulópont, és továbbra is ez marad – hangoztatta. Beszélt arról is, hogy ez az egyik legnagyobb túszválság Európa történetében, és sok Európán kívüli ország számára is és minden lehetséges módon támogatni kell a tagállamokat abban, hogy hazahozzák állampolgáraikat.

Ursula von der Leyen arra is figyelmeztetett, hogy a konfliktus regionális kiterjedését minden lehetséges módon el kell kerülni. – Valós fenyegetésről van szó, de nem elkerülhetetlen az eszkaláció. Ehhez közös erőfeszítésekre és közös jövőképre lesz szükség az Egyesült Államok, az EU, az arab országok, az ENSZ és mások részéről – fogalmazott a német politikus. Hangsúlyozta egyúttal, hogy a régió tartós békéjéhez vissza kell adni a reményt a palesztinok és az izraeliek számára, és e folyamatban a kétállami megoldásra kell alapozni. Gáza nem szolgálhat biztonságos menedékként a terroristák számára, a hosszú távú izraeli biztonsági jelenlét nem tartható fenn a térségben, és a palesztinokat nem szabad erőszakkal kitelepíteni otthonukból.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője beszédében azt javasolta: Izrael függessze fel a katonai műveletet a Gázai övezetben, annak érdekében, hogy a Vöröskereszt segíthessen kiszabadítani a Hamász által fogva tartott túszokat. Arra figyelmeztetett, hogy Izrael „túlzott reakciója” a végén oda vezethet, hogy elveszíti a nemzetközi közösség támogatását. – A konfliktusnak nem lehet katonai megoldása. A Hamászt kivéreztethetik az övezetben, de ez nem oldja meg a problémát – fogalmazott. Josep Borrell szerint a Hamász októberi támadása olyan fordulópont, amely évtizedekre meghatározza a Közel-Kelet jövőjét. – A Közel-Keleten kibontakozó tragédia egy kollektív politikai és erkölcsi kudarc következménye, amelyért az izraeli és a palesztin nép nagy árat fizet. Ez a kudarc annak tulajdonítható, hogy igazából nem vagyunk hajlandók  az izraeli-palesztin probléma megoldására – fogalmazott.

(MTI)