Az Európai Bizottság elnöke sem hagyta szó nélkül Orbán Viktor tusványosi beszédét

Az Európai Bizottság elnöke sem hagyta szó nélkül Orbán Viktor tusványosi beszédét

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a bizottság ülésén Brüsszelben 2022. május 18-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A faji alapon történő megkülönböztetés lábbal tiprása azoknak az értékeknek, amelyeket nemzetközi szerződések is rögzítenek, beleértve az ENSZ Emberi Jogi Chartáját, az Emberi Jogok Európai Egyezményét és az Alapvető Jogok Európai Chartáját – erről beszélt Ursula von der Leyen azután, hogy Orbán Viktor Tusnádfürdőn a „kevert fajokról” értekezett. Az Európai Bizottság elnöke – mint azt a Népszava észrevette – az Aktuality.sk szlovák lapnak adott interjút. Azt is mondta, hogy az említett értékek egyetemesek és nem képezik vita tárgyát. – Mindannyian vállaltuk, hogy fenntartjuk és megvédjük őket – fogalmazott, hozzátéve, hogy az Európai Unió az egyenlőségre, a toleranciára, a méltányosságra és az igazságosságra épül.

A politikus az interjúban beszélt arról is, hogy bizakodó a demokrácia és Európa jövőjét illetően. – A covid-válság és most az orosz agressziós háborúra adott válaszunk bebizonyított egy nagyon fontos dolgot: a demokráciák és Európa jól teljesít – közölte.

Orbán Viktor tusványosi mondatai miatt több elítélő nyilatkozat született: petícióban tiltakozott például a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 67 rendes, levelező, külsős és tiszteletbeli tagja, de megbocsáthatatlannak nevezte az amerikai külügy is. A miniszterelnök végül Bécsben azt mondta, hogy előfordul, hogy félreérthetően fogalmaz.