Az Európai Bizottság elnöke szerint az unióban ugyanazon a napon kell megkezdeni az oltásokat

Az Európai Bizottság elnöke szerint az unióban ugyanazon a napon kell megkezdeni az oltásokat

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ursula von der Leyen, az Európa Bizottság elnöke szerint minden tagországban egy időben, ugyanazon a napon kellene majd kezdődnie a koronavírus elleni oltásnak. Ahhoz, hogy a világjárvány végére jussunk, a lakosság 70 százalékának beoltására is szükség lehet – mondta az Európai Parlamentben tartott szerdai beszédében. Az első vakcina egy héten belül engedélyt kaphat. A gyógyszergyártókkal kötött uniós szerződéseknek köszönhetően a szükségesnél több oltóanyag fog a rendelkezésre állni – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

Kiemelte, hogy heteken belül engedélyezhetik az első vakcinát a koronavírus ellen, és akkor azonnal elindulhat az oltás. Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságaként működő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) december 21-én rendkívüli tanácskozáson fog dönteni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának engedélyezéséről. Az EMA közölte, hogy hétfőn kiegészítő adatokat kapott az amerikai gyógyszeripari és a német biotechnológiai vállalattól. „Amennyiben ezek a vakcina minőségére, biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó adatok kellően megalapozottak annak megállapításához, hogy az oltóanyag előnyei felülírják a lehetséges kockázatokat, akkor az EMA engedélyt ad a forgalomba hozatalra” – idézte az MTI az ügynökség közleményét.