Az Európai Bizottság ideiglenes válságkeretet hozott létre a tagállami gazdaságok támogatására

Az Európai Bizottság ideiglenes válságkeretet hozott létre a tagállami gazdaságok támogatására

Képünk csak illusztráció! (Fotó: Unsplash/Mufid Majnur)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság ideiglenes válságkeretet fogadott el, hogy lehetővé tegye a tagállamok számára az állami támogatási szabályok keretében előirányzott rugalmasságot a gazdaságnak az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt szükséges támogatására – közölte a brüsszeli testület szerdán az MTI szerint. Az intézkedés – az egységes piaci egyenlő versenyfeltételek fenntartása mellett – lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy korlátozott összegekben támogatást nyújtsanak az ukrajnai háború okozta válság, vagy az ahhoz kapcsolódó szankciók és ellenszankciók által érintett vállalkozásoknak.

A tagállamok olyan programokat hozhatnak létre, amelyek keretében a mezőgazdasági, halászati és akvakultúra ágazatban tevékenykedő, a válság érintette vállalatoknak legfeljebb 35 ezer euró (mintegy 14 millió forint), az összes többi ágazatban tevékenykedő egyes vállalatoknak pedig legfeljebb 400 ezer euró (mintegy 152 millió forint) támogatást nyújthatnak. A támogatás bármilyen formában nyújtható, beleértve a vissza nem térítendő közvetlen támogatást is – írták. A tagállamok lehetővé tehetik a vállalkozásokat finanszírozó, kamattámogatott állami és magánhitelek nyújtását is. Ezen hiteleket legalább a kockázatmentes alaprátának plusz a kkv-kra, illetve a nem kkv-kra alkalmazandó hitelkockázati felárnak megfelelő mértékű kamatlábon kell nyújtani – közölték.

A válságkeret lehetővé teszi továbbá, hogy a tagállamok kellő likviditást biztosítsanak a vállalkozásoknak, valamint, hogy ellentételezést nyújtsanak a vállalatoknak azon többletköltségeik miatt, amelyek a rendkívül magas gáz- és villamosenergia-árak miatt keletkeztek. A támogatás kedvezményezettenkénti teljes összege nem haladhatja meg az elszámolható költségek 30 százalékát, egy adott időpontban pedig legfeljebb 2 millió euró (mintegy 760 millió forint) lehet. Ha a vállalat működése veszteséges, további támogatást igényelhet a gazdasági tevékenység folyamatosságának biztosításához. E célból a tagállamok legfeljebb 25 millió euró (mintegy 9,5 milliárd forint) összegű támogatást nyújthatnak a nagy energiaigényű vállalkozásoknak, és legfeljebb 50 millió eurót (mintegy 19 milliárd forint) a meghatározott ágazatokban – például az alumínium- és egyéb fém-, üvegrost-, cellulóz-, műtrágya- vagy hidrogéngyártásban, valamint számos vegyi alapanyag gyártása területén – működő vállalkozásoknak.

Az intézkedéstípusok elérhetők lesznek azon vállalkozások számára is, amelyek azért kerültek nehéz helyzetbe, mert a koronavírus-járvány miatt kialakult körülmények okán akut likviditási igényekkel szembesültek. A szankciók hatálya alá tartozó, orosz ellenőrzés alatt álló jogalanyok ki vannak zárva az intézkedések hatálya alól – közölték. Az ideiglenes válságkeret december 31-ig lesz hatályban. A jogbiztonság érdekében az uniós bizottság az időpont előtt értékelni fogja, hogy a keret érvényességét meg kell-e hosszabbítani, illetve a gazdasági helyzet alakulása fényében folyamatosan felülvizsgálja a keret tartalmát és hatályát – tették hozzá.