Az Európai Bizottság tagjelölti státuszt ajánl Ukrajnának

Az Európai Bizottság tagjelölti státuszt ajánl Ukrajnának

Ursula von der Leyen még német védelmi miniszterként a 2017-es észt soros uniós elnökség idején (Fotó: EU2017EE Estonian Presidency/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság azt ajánlja a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, hogy adjon európai perspektívát és tagjelölti státust Ukrajnának, azzal a feltétellel, ha az ország számos fontos reformot végrehajt – jelentette be Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke pénteken.

Az elnök elmondta: a bizottság Ukrajna csatlakozási kérelmét a koppenhágai kritériumok alapján körültekintően értékelte. Véleménye szerint Ukrajna egyértelműen bizonyította elkötelezettségét az európai uniós értékek iránt, az ország évek óta fokozatosan közeledik az EU-hoz.

– Ukrajnát, mint tagjelölt országot kell üdvözölnünk, ez azon a felismerésen alapul, hogy jó munkát végeztek, de még nagyon sok tennivaló van hátra – hangsúlyozta Von der Leyen. Mint mondta, 2016 óta az EU-nak társulási megállapodása van Ukrajnával, és annak keretein belül az ország 70 százalékban átültette az uniós szabályokat, szabványokat és normákat. – Ennek alapján a bizottság azt ajánlja, hogy Ukrajna kapjon lehetőséget arra, hogy az Európai Unió tagjává váljon. A tagjelölti státust azzal a feltétellel kell megadni, hogy Kijev számos területen további lépéseket tesz – tette hozzá.

A bizottság közleményében azt is jelezte: a tagjelölti státus megadását javasolják Moldovának is. Moldova szilárd alapot teremtett ahhoz, hogy tovább igazodjon az uniós joghoz. Georgia esetében viszont Ukrajnával és Moldovával szemben a bizottság világossá teszi, hogy meg kell adni az országnak a tagság perspektíváját, de a tagjelölt státust akkor kaphatja meg, ha bizonyos kérdéseket rendez.

(MTI)