Az Európai Gyógyszerügynökség előtt az oxfordi vakcina engedélykérelme

Az Európai Gyógyszerügynökség előtt az oxfordi vakcina engedélykérelme

A 2020. szeptember 9-én közreadott képen az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. A Stat News amerikai egészségügyi hírpotál szerint egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését. MTI/AAP/Dan Himbrechts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyorsított eljárásban vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-vakcináját – jelentette be az EMA, miután megkapta a gyártóktól az engedélykérelmet.

A Reuters értesülése szerint a gyógyszerügynökség bizottsága január 29-én dönthet az engedélyezésről, és akkor az oltóanyag megkapja a feltételes forgalomba hozatali engedélyt. 

Az Európai Unióban eddig a Pfizer/BioNTech és a Moderna mRNS alapú vakcináit hagyták jóvá, a hagyományos eljárással készült oxfordi vakcina lehet a harmadik a sorban. Ez utóbbit még tavaly év végén engedélyezték az Egyesült Királyságban, ahol már oltanak is vele.

Az Európai Bizottság 400 millió adagot rendelt belőle, a magyar kormány 6,5 millió darabot kötött le az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájából. 

A brit-svéd közös fejlesztésű oltóanyag valamivel kevésbé hatékony, mint a többi szer, ám azoknál sokkal könnyebben szállítható és tárolható.