Karácsony Gergely: Frappáns lépés lenne, ha az EU az önkormányzatoknak adná a pénzt

Karácsony Gergely: Frappáns lépés lenne, ha az EU az önkormányzatoknak adná a pénzt

Karácsony Gergely Brüsszelben (Fotó: Magyar Hang/Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Frappáns lépés lenne az Európai Uniótól, ha a most még visszatartott forrásokat elkezdenék odaadni az önkormányzatoknak és a civil szervezetnek – erről is beszélt a Magyar Hangnak Brüsszelben Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint a kormány számára élet-halál kérdése, hogy megkapják-e a részben a korrupciós kockázatok, részben pedig a jogállamisági eljárás miatt eddig el nem utalt uniós pénzeket.

Brüsszelben tárgyalt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki azért aggódik, hogy a kormány miatt az ország nem jut hozzá az uniós forrásokhoz, ez pedig az önkormányzatok finanszírozását teszi lehetetlenné. Ez ügyben egyeztetett az Európai Bizottság regionális főigazgatóságának vezetőjével, Marc Lemaitre-vel is, aki a brüsszeli testület részéről a források kezelésével kapcsolatos operatív munkát irányítja.

Karácsony Gergellyel két megbeszélés között találkoztunk a belga fővárosban, az uniós negyedben. Azt mondta, a jelenlegi patthelyzetet fel kell oldani, mert ahogy telik az idő, egyre nagyobb veszély a forrásvesztés. – Ebben a helyzetben szerintem az a felelős főpolgármesteri és ellenzéki álláspont, hogy Magyarországnak szüksége van az uniós forrásokra, az Európai Uniónak pedig arra, hogy érvényt szerezzen a jogállamisági kritériumoknak – fogalmazott úgy, ahogyan azt tárgyalópartnereinek is világossá tette.

Jelenleg az EU a korrupciós kockázatok miatt jegeli a Magyarországot megillető 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást a helyreállítási alapból. Mivel a források hozzáférése időben korlátozott, minden további késlekedés rontja a magyar esélyeket. A helyzetet még bonyolultabbá teszi, hogy Orbán Viktor még a választási kampányban arról beszélt, hogy Magyarország igényt tart nem csak a vissza nem térítendő pénzre, hanem az ennél is nagyobb összeget kitevő, 3300 milliárd forintos kedvezményes hitelre. Ugyanakkor erre vonatkozóan még nem nyújtottak be semmilyen tervet.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy ebből a pályázati keretből eleve kihagyták a fővárost, pedig az országnak, benne az önkormányzatoknak szükségük van a pénzre. – Nem látom, hogyan lesz finanszírozva a magyar államháztartás, a kormánynak vagy meg kell állapodnia az EU-val, vagy pedig óriási gazdasági válság jön. Biztos vagyok benne, hogy a magyar kormánynak az uniós pénzek élet-halál kérdése – mondta, hozzátéve, hogy ha idén nem érkezik meg a helyreállítási alap, akkor abban is biztos, hogy finanszírozhatatlan lesz a magyar költségvetés. Hangsúlyozta azt is, hogy eleve már elköltött pénzekről van szó. – De az egy frappáns lépés lenne az EU-tól, ha ezeket a forrásokat elkezdenék odaadni az önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, ezt a bátorságot én nagyra értékelném, de meg is lepődnék rajta – mondta, utalva arra a lehetőségre, hogy elvileg a kormányt megkerülve, közvetlenül a kedvezményezettek is megkaphatják az EU-s forrásokat.

A másik, a helyreállítási alapnál körülbelül háromszor nagyobb forrás a hétéves költségvetés, amelyet pedig – vagy annak egy részét – a jogállamisági mechanizmus fenyegeti. Ugyanakkor ezek a pénzek Magyarország jövője szempontjából nélkülözhetetlenek, mert ezekből a forrásokból lehetne finanszírozni a zöld átállást, ami hatékonyabb energiafelhasználást jelent. – Ha például azt vesszük, hogy az EU függetleníteni akarja magát az orosz gáztól, akkor óriási beruházásokra van szükség rövid időn belül a megújuló energiákba és a nagyvárosok energiahatékonyságába. Utóbbi terén például Budapesten elképesztő tartalékok vannak és ha már a zöld átállásnál tartunk, Magyarország esetében a lakosság finanszírozása volna elengedhetetlen, mert ezt a technológia-váltást az emberek közvetlen támogatás nélkül soha nem fogják tudni megtenni – mondta Karácsony Gergely, aki szerint azonban a hosszú távú terveket beárnyékolják a rövid távú problémák, hiszen az önkormányzatok forráshiánya országszerte tarthatatlan.

Itt arra tért ki, hogy az iparűzési adó felezése már két éve tart és senki sem kompenzálta, ráadásul hallanak olyan híreket, amelyek szerint ezt az adót egyáltalán nem akarják megőrizni. – Ez elképzelhetetlen lépés lenne az önkormányzatok számára, ha nem váltják ki hasonló nagyságrendű normatívával. Márpedig egy stabil önkormányzati finanszírozás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a későbbi uniós forrásokat be lehessen csatlakoztatni – magyarázta.

Kérdésünkre, hogy a választási eredmény mennyire ingatta meg budapesti támogatását, azt válaszolta, hogy a fővárosban az ellenzéknek még mindig megnyugtató többsége van. Most azonban a főváros működtetése kerülhet rövid időn belül veszélybe, példaként említette a mélyen alulfinanszírozott BKV-t. – Nem tudunk abba belemenni, hogy csökkentjük a járatokat, vagy csak három hetente takarítjuk a járműveket, ennek semmi értelme. Ha van egy kormányzati megszorító politikai, akkor azt én verjem le a budapestieken? – tette fel a költő kérdést. Így aztán Karácsony Gergely nem is foglalkozik a 2024-es választási esélyekkel, a kérdés számára az, hogyan, milyen körülmények között jut el odáig a főváros.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.