Bemutatták a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos uniós stratégiáit

Bemutatták a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos uniós stratégiáit

(Fotó: Joao Marcelo Marques/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel, és a biológiai sokféleséggel, az úgynevezett biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit, írja az MTI. A „termelőtől a fogyasztóig” stratégia célja az unió élelmiszerrendszerének átalakítása, többek között a növényvédő szerek használatának 50 százalékos, a műtrágyahasználat legalább 20 százalékos, illetve a haszonállatok és az akvakultúra esetében alkalmazott antibiotikumok használatának ugyancsak 50 százalékos csökkentése. Emellett, cél a biogazdálkodás kiterjesztése a mezőgazdasági területek 25 százalékéra.

– Becsléseink szerint – globális szinten –, a fenntartható élelmezési rendszer gazdasági értéke több mint 1800 milliárd euró lesz – jelentette ki Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke a stratégiákkal kapcsolatos sajtókonferencián. Hozzátette: az ökogazdálkodás fejlesztése hektáronként 10-22 százalékkal több munkahelyet hozhat létre, mint a hagyományos gazdálkodás.

A közös agrárpolitika és halászati politika új finanszírozási csatornákon keresztül fogja támogatni a termelőket a fenntartható gyakorlatokra való átállásban. A biodiverzitási stratégia konkrét célkitűzése Európa szárazföldi és tengeri területei legalább 30 százalékának védetté nyilvánítása, valamint a mezőgazdasági területek legalább 10 százalékának magas biodiverzitású tájelemmé való visszaállítása. A biológiai sokféleség előmozdítására különböző forrásokból – többek között uniós forrásokból, nemzeti és magánforrásokból – évente 20 milliárd eurót szabadítanak majd fel.

Ne csak a földméret legyen az uniós mezőgazdasági támogatások mércéje | Magyar Hang

Környezetbarát és jobb tárolókapacitású lítiumion-akkumulátort fejleszt a Yorki Egyetem. A gyerekek matematikai gondolkodása nem az iskolában kezdődik. Hogyan mossuk a ruháinkat, hogy azok tovább tartsanak, mindezt környezettudatosan? Az EU-nak sokkal környezettudatosabban kellene felhasználnia és szétosztania a közös uniós mezőgazdasági támogatásokat. E heti tudományos lapszemle.

A bizottság szerint a koronavírus-járvány alatt bemutatott stratégiák az uniós gazdaságélénkítési terv központi elemei, amelyek kulcsfontosságúak a jövőbeli járványok megelőzéséhez és az azokkal szembeni ellenállóképesség kiépítéséhez. Mindkét stratégia része az úgynevezett Zöld megállapodás kiemelt szakpolitikának, amelynek célja, hogy 2050-re az EU elérje a klímasemlegességet.

Az uniós mezőgazdasági támogatásokról még március közepén írtunk, amikor 3600 kutató írta alá azt a petíciót, amely arra szólítja fel az EU-t, hogy sokkal környezettudatosabban használja fel és ossza szét a közös uniós mezőgazdasági támogatásokat (CAP) a következő, 2021–2027-es uniós költségvetési ciklusban. „Miközben az új Európai Bizottság azt szajkózza, mindent meg kell tenni a környezettudatosságért és a fenntarthatóságért, addig az új CAP ajánlásaiban az látszik, hogy semmi változás nem várható ez ügyben – vélik a szakemberek. Évente mintegy 58 milliárdot – az uniós támogatási keret jó harmadát – fizetik ki mezőgazdasági támogatásokra és vidékfejlesztése, ebből 40 milliárd úgy megy el területalapú támogatásra, hogy az egyetlen kritérium a föld mérete” – írták akkor állásfoglalásukban a szakemberek.

„Mint a maffiát elhagyni" - Interjú Ángyán Józseffel | Magyar Hang

Vajon fölvonulna-e ma traktorjával a „földműves” Mészáros Lőrinc, és Orbán Viktor szerint hogyan kell viselkednie egy sebesültnek ahhoz, hogy kihozzák a harctérről?