Bloomberg: A magyar tiltakozás miatt fontolgatja az EU az olajembargó elhalasztását

Bloomberg: A magyar tiltakozás miatt fontolgatja az EU az olajembargó elhalasztását

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben 2020. február 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány uniós tagállam már azt veti fel, ideje lenne elhalasztani az orosz olajjal kapcsolatos szankciók bevezetését a magyar tiltakozás miatt, hogy addig is a többi büntető intézkedést életbe tudják léptetni Oroszország ellen – írta a Bloomberg, amit a 444 vett észre. Bármilyen szankció bevezetéséhez ugyanis mind a 27 tagállam támogatására szükség van. 

Magyarország azzal érvel, hogy a lépés túlságosan nagy károkat okozna a gazdaságnak, így egyre népszerűbbé válik az olajexport-tilalom elhalasztásának gondolata. Egy diplomata szerint viszont néhány ország amiatt aggódik, hogy ez a gyengeség jele lenne.

Az EU azt szeretné elérni, hogy betiltsák az orosz kőolaj vásárlását hat hónapon belül a tagállamok között, jövő év január elejéig pedig a finomított kőolaj-termékekét is. Ugyanakkor Csehország 2024 júniusáig, míg Magyarország és Szlovákia azon év végéig mentességet kapna ez alól, miután erősen függenek az orosz olajtól. A cikk szerint szó volt arról, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen videóhívást folytat Orbán Viktorral és a térség vezetőivel a héten, ám ezt elhalasztották és egyelőre nem találtak neki új időpontot.