Brüsszel 300 millió adag vakcinát kötött le a Sanofinál

Brüsszel 300 millió adag vakcinát kötött le a Sanofinál

Egy koronavírussal (sárga) erősen fertőzött emberi sejt (kék) (Fotó: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), Egyesült Államok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy lekötött a Sanofi francia gyógyszergyártónál 300 millió adag koronavírus elleni vakcinát a tagállamok részére. Az oltóanyagot a bizottság előre lefoglalta, lehetővé téve, hogy a 27 tagállam – miután a klinikai tesztek bizonyítják, hogy a vakcina biztonságos és hatékony a koronavírus ellen – vásároljon belőle a 300 millió adagos keret erejéig.

A brüsszeli testület több más gyógyszergyártóval is előrehaladott tárgyalások folytat hasonló megállapodásról – adja hírül az MTI.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke június közepén közölte: a bizottság tesztelési fázisban lévő oltóanyagokat fog lekötni nyílt közbeszerzési pályázaton a kiválasztott gyógyszergyártóktól. A bizottság a tesztek költségének jelentős részét előre kifizetné azzal a megkötéssel, hogy a gyártó biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll. A projektet az EU vészhelyzeti, 2,4 milliárd eurós költségvetéséből finanszíroznák, és az a célja, hogy megelőzze a tagállamok közötti versenyfutást. Így a védőoltás nagyobb valószínűséggel jut el mindenkihez a megfelelő mennyiségben és áron Európában.

Az Egyesült Államok éppen pénteken jelentette be, hogy 2,1 milliárd dollárnyi keretösszeget bocsát a francia Sanofi és a brit GSK gyógyszercégek rendelkezésére a COVID-19 elleni vakcina fejlesztéséhez.

A Sanofinál úgy számolnak, hogy 2021-ben kaphatják meg az oltóanyag árusításához szükséges engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől.

Európában a koronavírus-járványban 3,2 millió megbetegedést és 210 ezer halálesetet regisztráltak. A fertőzöttek száma számos európai országban ismét növekedni kezdett az utóbbi néhány hétben.