Brüsszel megduplázná az Ukrajnának szánt fegyverekre biztosított összeget

Brüsszel megduplázná az Ukrajnának szánt fegyverekre biztosított összeget

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott családi fotó az uniós állam- és kormányfők rendkívüli versailles-i csúcstalálkozójának résztvevőiről (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ukrajnának biztosított fegyverek európai finanszírozásának megduplázását javasolta pénteken Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozóján Versailles-ban.

Borrell az MTI beszámolója szerint újságíróknak azt mondta, hogy javaslatot tett az 500 millió eurós, fegyverbeszerzést támogató uniós hozzájárulás megduplázására az ukrán hadsereg számára az orosz invázióval szemben. – Biztos vagyok benne, hogy a tagállami vezetők támogatni fogják – mondta a külügyi főképviselő a találkozó második napi tanácskozása előtt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be nemrég, hogy történetében először az Európai Unió fegyvereket vásárol és küld Ukrajnába. A finanszírozást az Európai Unió az Európai Békekeretből biztosítja. Az egy évvel ezelőtt létrehozott 5,6 milliárd eurós összegű, költségvetésen kívüli eszköz célja, hogy az EU fokozottan képes legyen a konfliktusok megelőzésére, a béke megteremtésére és a nemzetközi biztonság megerősítésére azáltal, hogy lehetővé teszi a közös kül- és biztonságpolitika (KKBP) keretében végrehajtott, katonai vagy védelmi vonatkozású operatív intézkedések finanszírozását. A finanszírozás felhasználásáról egyhangúlag döntenek a tagállamok, de azon kormányoknak, amelyek nem kívánnak háborús országnak fegyvereket szállítani, lehetőségük van „konstruktív tartózkodásra” annak érdekében, hogy ne blokkolják a döntést.

Ukrajna konkrétan olyan felszereléseket kért, mint például légvédelmi rendszerek, páncéltörő rakéták, amelyekkel sikeresen megfékezhető az orosz harckocsik előretörése Ukrajnában, valamint csökkenthető az orosz erőfölény az ukrán légtérben. Az eszközöket összehangolt módon Lengyelországba szállítják, amely az ukrán kormánynak nyújtandó katonai segítség központja lett. Innen indulnak a szállítmányok Ukrajna felé.

Később Szijjártó Péter külügyminiszter ezt azzal részletezte, hogy az Európai Unió aktiválja az úgynevezett európai békekeretet, ez jelenti azt, hogy a közösség tud fegyvereket szállítani Ukrajnának. Leszögezte, hogy „az Európai Unió fog szállítani fegyvereket, nemzeti alapon Magyarország természetesen nem szállít, nem is küldünk katonákat sem”.

Pénteken van az uniós csúcs második napja Versailles-ban. Orbán Viktor miniszterelnök az eddig történtekről annyit közölt, hogy Európa is bekapcsolódik a tűzszüneti tárgyalásokba. – Megtárgyaltuk a gazdasági kérdéseket is, és a legfontosabb ügyet számunkra kedvező módon rendeztük el: nem lesznek szankciók, amelyek kiterjednek az olaj és a gáz területére, vagyis Magyarország energiaellátása a következő időszakban is biztosítva van – fűzte hozzá a kormányfő.