Brüsszel szerint Magyarország is támogatja az új szankciókat

Brüsszel szerint Magyarország is támogatja az új szankciókat

Szijjártó Péter külügyminiszter egyedüli uniós külügyminiszterként találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel az ENSZ Közgyűlés alkalmával New Yorkban Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Fotó: MARTON_KIRALY

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság nem kívánja kommentálni azt, hogy a magyar kormány konzultációt kíván indítani az Oroszországgal szembeni szankciókról. Eric Mamer szóvivő arra azonban felhívta a figyelmet, hogy az uniós szankciókkal kapcsolatos eljárásnak világos jogi keretei vannak, rendelkeznek róla az alapító szerződések és ezekben sehol sem szerepel az, hogy bármiféle referendumra szükség lenne – írja az EUrológus.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: „partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Eszerint Magyarország is támogatta az új szankciókat szorgalmazó állásfoglalást.

Ugyancsak csütörtökön egyeztek meg abban az unió tagállamai, hogy nincs értelme találkozni Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, a ciprusi külügyminiszter éppen ezt követően mondta le a már megszervezett találkozóját.

Szijjártó Péter azonban néhány órával az uniós megegyezést követően tárgyalt orosz kollégájával, ahol meg is jegyezte, hogy egyedüli EU-s külügyminiszterként találkozott Lavrovval.