Brüsszeli figyelmeztetés Orbánnak: Putyinnál is az EU-s álláspontot kell képviselnie!

Brüsszeli figyelmeztetés Orbánnak: Putyinnál is az EU-s álláspontot kell képviselnie!

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlamentben Nathalie Loiseau, a Biztonsági és Védelmi albizottság elnöke egy sajtóbeszélgetésen az Euronews kérdésére hangsúlyozta, Orbán Viktornak moszkvai útja során is az Európai Unió közös álláspontját kell képviselnie. „Putyin megpróbál megosztani bennünket... És a jövőben is tesztelni fog minket. Őszintén remélem, hogy Orbán Viktor tudatában van annak, hogy mi forog kockán és hogy tartja magát az EU üzenetéhez az egységről.” Hozzátette, a párbeszéd fontos, például Emmanuel Macron, francia elnök is fog pénteken beszélni Putyinnal. A kérdés, hogy milyen üzenetet visz Orbán Moszkvába. 

David McAllister, a Külügyi Bizottság elnöke hozzáfűzte: „fontos, hogy világos legyen az EU üzenet" Moszkvának. A 27 tagállamnak a transzatlanti partnereinkkel együttműködve világossá kell tennie, hogy bármilyen ukrajnai katonai támadás súlyos következményekkel járna, és hogy támogatják minden európai ország szuverenitását és területi egységét, köztük Ukrajnáét.”

Loiseau hangsúlyozta, hogy Ukrajna dezinformációs támadásoknak is ki van téve, melyek azt sugallják, hogy az EU megosztott az orosz-ukrán válság megítélésben, és nem támogatják egységesen Ukrajnát. Ezért is fontos, hogy az EP egy kilenctagú delegációt küld a napokban Ukrajnába. Ezzel is szeretnék kifejezni támogatásukat az ország felé. A delegációnak nincs magyar EP-képviselő tagja.