Csehország feltétellel támogatná az olajembargót

Csehország feltétellel támogatná az olajembargót

Petr Fiala (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csehország kész támogatni az orosz kőolaj behozatalának a betiltását az Európai Unióba, ha ennek végrehajtásában megfelelő halasztást kap – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatón Prágában.

Petr Fiala szerint Csehországnak két, esetleg három év halasztásra van szüksége, amíg megnövelnék azon vezetékek kapacitását, amelyeken keresztül máshonnan érkezne a kőolaj az országba. „Ezen feltételek teljesítése mellett Csehország kész támogatni a hatodik európai uniós szankciócsomagot" – szögezte le a cseh miniszterelnök.

„Annak érdekében, hogy Európa megszabaduljon az orosz energiától való függőségétől, az európai országok szolidaritására van szükség" – mutatott rá Fiala. Elmondta, hogy ez lesz az egyik legfontosabb témája csütörtöki berlini látogatásának, ahol Olaf Scholz német kancellárral fog tárgyalni. „Támogatjuk az Oroszország elleni legkeményebb szankciókat, ez az álláspontunk nem változik. A kezdetektől fogva azt is állítjuk, hogy a szankciók nem árthatnak többet a cseh állampolgároknak, mint az Oroszországi Föderációnak" – hangsúlyozta miniszterelnök újságírók előtt.

Csehország tavaly 6,8 millió tonna kőolajat hozott be külföldről, 10,8 százalékkal többet, mint az előző évben – közölte a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium. Az importált kőolaj 48,8 százaléka a Barátság kőolajvezetéken keresztül Oroszországból érkezett. Ezenkívül Kazahsztánból 1,2 millió tonnát hoztak be, míg a többi a Triesztből kiinduló TAL vezetéken keresztül, majd az Ingolstadtban rákapcsolódó IKL vezetéken át érkezett cseh területre. Ez a kőolaj Algériából, az Egyesült Államokból, Líbiából, Norvégiából és Nigériából származott - olvasható a cseh minisztérium kimutatásában.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel jelentette be a hatodik szankciós csomagra vonatkozó javaslatot. Eszerint az EU fél éven belül megszünteti az orosz nyersolaj vásárlását, finomított formában pedig év végéig állítják le a megrendeléseket.

A tagállamok körében kell megvitatni, hogy egyes országok kaphatnak-e halasztást az uniós olajembargó alól – erről beszélt az Európai Bizottság szóvivője a Magyar Hangnak szerdán. Ugyanakkor Eric Mamer elfogadhatónak tartotta azt az érvelést, hogy „Magyarország és Szlovákia strukturálisan eltérő helyzetben van, mert nincsenek tengerparton, és erősen függenek az orosz vezetékes gáztól, ami különös figyelmet igényel”. Az Euronews arról írt, hogy Magyarország és Szlovákia 2023 végéig kaphat felmentést az olajembargó alól.

Az Üzbegisztánban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kora délután megerősítette, hogy Magyarország egy év haladékot kapna az olajembargóra. Azt mondta, hazánk energiaellátása jelenleg biztosított, stabil lábakon és alapokon áll, ez a szankciós csomag azonban ezt „teljes mértékben lerombolná”, így lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése.

A miniszter szerint Magyarország Oroszországtól tud elegendő kőolajat vásárolni, ezt a meglévő vezetékeken keresztül tudja megtenni, és jelenleg technológiai szempontból is csak az orosz olaj feldolgozására van lehetőség. Végül hangsúlyozta, hogy a kormány az újabb csomagot ebben a formában felelősen nem tudja megszavazni. Ahhoz ugyanis, hogy az intézkedéseket támogatni tudják, arra lenne szükség, hogy az embargó ne vonatkozzon a csővezetéken keresztül történő kőolajszállításra – tette hozzá.