Csehország kap plusz 2,2 milliárd eurót az uniós helyreállítási alapból

Csehország kap plusz 2,2 milliárd eurót az uniós helyreállítási alapból

Petr Fiala (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az MTI beszámolója szerint kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.

A cseh nemzeti újjáépítési program a szélesebb uniós program keretében az új, tiszta energiaforrások kihasználására való áttérést és az ipar korszerűsítését célozta meg. Az Európai Bizottság közlése szerint a cseh nemzeti újjáépítési program ezt követően most már 9,2 milliárd euróval rendelkezik. Ursula von der Leyen Prágában részt vett a Green Deal elnevezésű gazdasági konferencián. A bizottság elnöke méltatta a cseh uniós elnökség pozitív hatását a Fit for 55 elnevezésű klímacsomag elfogadására és megvalósítására.

Petr Fiala cseh miniszterelnök a konferencián elhangzott felszólalásában rámutatott: a Zöld Megállapodás elfogadásától eltelt négy év sem volt még elég arra, hogy a program az Európai Unió országait lényegesebb módon az újítások, a gazdaság átalakításának útjára rávezesse. „Nagyon bonyolult problémákról van szó. Szükség van nagyobb erőfeszítésekre, és a lehetőségek kihasználására” – hangsúlyozta a kormányfő, aki köszönetet mondott Brüsszelnek Csehország támogatásáért.

Ez a helyreállítási alap az, amelyből Magyarország még nem kapott semmit sem, a magyar kormány ellen indított jogállamisági eljárás miatt.