Délben ellenezte, délután már támogatta a kormány a menekültek védelmét

Délben ellenezte, délután már támogatta a kormány a menekültek védelmét

A háború elől menekülő emberek a barabási művelődési házban kialakított segítségponton 2022. március 3-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gulyás Gergely állításával szemben Magyarország támogatta az ukrajnai menekültek ideiglenes védelméről szóló jogszabályt.

Egyhangú döntés született arról, hogy az Ukrajnából menekülők ideiglenes védelmet kapnak az Európai Unióban – jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter azt követően, hogy az uniós belügyminiszterek megtárgyalták az Európai Bizottság erre vonatkozó előterjesztését. Mindez teljes mértékben ellentmond annak, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott néhány órával ezelőtt – de tulajdonképpen akkor, amikor a belügyminiszterek erről tárgyaltak és döntöttek –, hogy Magyarország, illetve valamennyi visegrádi ország ellenzi a javaslatot. Az esetleges cseh, szlovák vagy lengyel ellenvéleményről semmilyen hír nem érkezett.

Darmanin egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy semmiféle magyar ellenvélemény nem érkezett ezzel kapcsolatban.

Az ideiglenes védelem alapján az Ukrajnából érkezőknek és családtagjaiknak nem kell a menekültügyi eljáráson átesniük, a védelmet és az ezzel járó jogokat automatikusan megkapják. Ez egy évre szól, ami egy évvel automatikusan meghosszabbítható, további egyéves hosszabbításról pedig a tagállamok tanácsa hozhat döntést.

A jogszabály várhatóan már péntektől érvénybe lép, jelenleg a szöveg véglegesítése folyik, de a tartalmában már nem lesz változás, ezt nem kérte senki sem – így Magyarország sem.

A háborúról szóló folyamatos, percről percre tudósításunkat itt olvashatja!