Deutsch Tamás az EP-nek: Söprögessenek a saját házuk táján

Deutsch Tamás az EP-nek: Söprögessenek a saját házuk táján

Deutsch Tamás felszólal az Európai Parlamentben. (Forrás: EP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint arról lapunk is beszámolt nagyüzem van az Európai Parlamentben a héten. Szerdán tartotta Ursula von der Leyen az Európai Unió helyzetét értékelő beszédét. Az Európai Bizottság elnöke többek közt erről beszélt, hogy az EU fenntartja az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Az évértékelő beszédre reagált két magyar európai parlament képviselő. Mivel a Fideszt nemrég kizárták az európai pártcsaládjából, az Európai Néppártból, ezért a fideszes Deutsch Tamás csak a frakció nélkülieknek fenntartott időkeret terhére tudott felszólalni, egy percben.

Deutsch az ideje jelentős részét az előtte felszólaló zöldpárti EP-képviselőre való reagálásra használta fel: azt mondta, hogy akik a magyarországi szélsőséges jelenségeket kifogásolják, azok kifogásolják azt is, hogy az EP-ben a zöldek, a néppártiak és a szocialisták között ülő magyar EP-képviselők otthoni pártjai évek óta együttműködnek egy „antiszemita és szalonnáci párttal”, a Jobbikkal. (Az EP-beli zöldek képviselőcsoportjában valójában nem ül magyar képviselő. - a szerk.) „Söprögessenek a saját házuk táján!” - szólította fel az Európai Parlament többségét a magyar EP-képviselő.

Deutsch később úgy folytatta felszólalását, hogy mi magyarok tudjuk, milyen megszállás alatt élni: „holokauszt-túlélők gyermekeként tudom milyen a háború” - jelentette ki. Az Európai Bizottság azt ígérte, a szankciók térdre kényszerítik Oroszországot, de azok szerinte megerősítették azt, a soha nem látottan magas energiaáraknak köszönhetően. „Az európai emberek szegényebbek, Oroszország gazdagabb lett” – vélte Deutsch. „A bizottság nem ezt ígérte” - zárta rövid felszólalását.

Ujhelyi: Putyin és Orbán kéz a kézben

A vitát követően sajtótájékoztatón fejtette ki álláspontját Ujhelyi István (MSZP) EP-képviselő, aki történelmi beszédnek nevezte Ursula von der Leyen felszólalását és történelmi napnak az EP szerdai plenáris ülésnapját. A képviselő szerint Putyin és Orbán kéz a kézben dolgoznak a jogállamiság megszüntetésén. „Az EU-n belül Putyin partnere az orbáni gépezet” – olvasta ki a szocialista képviselő a bizottsági elnök beszédéből. Ujhelyi többször is elismételte, hogy Orbán Viktor hazugságspirálba került és hazugságnak nevezte azt, a magyar kormányzat által hangoztatott álláspontot, hogy az EU-szankciók nem működnek és hogy az inflációnak köze van a szankcióhoz. 

Ujhelyi István egy ponton valószínűsítette, hogy Magyarország számára befagyasztják az EU-forrásokat. „Amennyiben ez megtörténne, amennyiben egyetlen eurócentet is megvonnának Magyarországtól, azért az Orbán-kormány a felelős.” Emlékeztetett rá, hogy az Orbán-kormány mind a hét Oroszország elleni szankciós csomagot megszavazta.

Végül három fő dolgot emelt ki von der Leyen beszédéből, amelyet ő is támogat: hogy nem fog engedni a korrupt kormányoknak, hogy a kkv-k  tehermentesítése szükséges a rezsijük emelkedése miatt, és amikor az elnök Putyin trójai falováról beszélt. Az utóbbit be is azonosította, Ujhelyi szerint ez a trójai faló Orbán Viktor és az Orbán-kormány.

Lapunk kérdésére, hogy a von der Leyen beszédében szintén megjelent korrupt kormányokat is azonosítsa be, Ujhelyi azt válaszolta, hogy szerinte itt az Orbán-kormányról beszélt az elnök.