Magyarország majdnem 16 milliárd euró uniós forrást veszíthet el

Magyarország majdnem 16 milliárd euró uniós forrást veszíthet el

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter (j) Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa (b) az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozója előtt tartott dán-ukrán szervezésű külügyminiszteri informális munkareggelin Brüsszelben 2019. február 18-án (Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az osztrák Die Presse szerint Magyarország a 2021-2027-es uniós költségvetési évben több mint 5 milliárd eurót veszít a nemzeti fejlesztési programból, valamint a főbb uniós finanszírozású programok mintegy 70 százalékát is visszatartják. A döntést várhatóan Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa jelenti be a következő napokban. Ezzel egybehangzó információt közölt a Reuters is.

Magyarország a jelenlegi, 2021 és 2027 közötti eu-s költségvetési időszakban összesen 22,5 milliárd euróra lenne jogosult a kohéziós forrásokból. Vagyis ennek 70 százaléka, 15,75 milliárd euró lehet az elvonás.

Az EU-ban példátlanul nagymértékű támogatáscsökkentés oka, hogy az Orbán Viktor-kormány ismételten megsértette a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Emellett az Orbán-kormányt azzal vádolják, hogy hatalmas mennyiségű uniós forrásokat irányít a körülötte lévő oligarchák hálózatához.

Johannes Hahn költségvetési biztos belső levele szerint, amelyet a Die Presse idéz, Magyarország három uniós operatív program keretében kapott támogatásának 70 százalékát visszatartják. Emellett megállítják a pénzek áramlását az Orbán Viktor miniszterelnök közeli munkatársai által irányított közérdekű alapítványokhoz is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy „Harcolnunk kell a demokráciáinkért... a korrupcióra szeretnék fókuszálni”. A forint és a magyar állampapírok árfolyama esni kezdett az uniós források elvonásának hírére. A vita során az Európai Parlament képviselői elítélték az Orbán-kormányt a migránsok, a melegek és a nők jogfosztása miatt, ahogy felhozták a sajtó-, a tudományosság és a bíróságok szabadságának megnyirbálását is.

„Magyarország igazából egyáltalán nem igazi demokrácia” – mondta Gwendoline Delbos-Corfield francia zöld párti képviselő. A Reuters megemlíti, hogy a forráselvonás megfejeli azt a hatmilliárd eurót, amit az unió visszatartott a covid helyreállítási alapból járó támogatásból, ugyancsak a korrupcióra hivatkozva.

 

Címkék: EU