Döbbenten hallgatták az EP-képviselők a magyar diákok panaszait

Döbbenten hallgatták az EP-képviselők a magyar diákok panaszait

Résztvevők a tanártüntetésen 2022. október 23-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őszinte döbbenet. Ezt láttam az EP-képviselők arcán, amikor a csapatunkkal érkező diákok elmondták, hogy az iskolájukban rogyadozik a málló mennyezet, hiányoznak a szaktanárok, hogy micsoda gyűlöletkampány kíséri mindennapjaikat – mesélt a Magyar Hangnak brüsszeli találkozójukról Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

A PDSZ és más érdekvédelmi szervezetek – így a PSZ és a szakoktatásban dolgozókat, tanulókat képviselő MKSSZ – képviselői kedden a Demokratikus Koalíció meghívására utaztak Brüsszelbe, hogy európai parlamenti képviselőkkel tárgyaljanak.

Nagy Erzsébettől megtudtuk, hogy a tanár-diák küldöttség a Renew, a szocialistákat tömörítő  S&D képviselő csoport és az Európai Néppárt tagjaival egyeztetett. „Az EP-képviselők azt kérdezték, mit tehetnének értünk. Nem mi, hanem a tanulók kérték, hogy az Európai Unió képviselje magát erőteljesebben Magyarországon, és legyen hangosabb a félretájékoztatásnál” – mondta a PDSZ ügyvivője.

A küldöttség már találkozott a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős Nicolas Schmit uniós biztossal, és információink szerint tárgyalnak az átláthatósági biztos Věra Jourovával is.

Az eseményről Facebook-oldalán a DK „árnyékkormánya” is beszámolt, igaz, a résztvevők említése nélkül. Videójukban Barkóczi Balázs oktatásügyi szakpolitikus elmondta, azért hívták meg a tanárokat Brüsszelbe, mert amikor a pedagógushiány enyhítéséről szóló javaslatát a magyar parlament kulturális bizottságán próbálta átvinni, a fideszes többség megakadályozta a témáról folytatott plenáris vitát.

Dobrev Klára „árnyékminiszterelnök” pedig arról beszélt, hogy a magyar oktatási rendszer összeomlott – s bár az utóbbi tíz évben uniós pénzeső hullott az országra, az osztogatásból kimaradó iskolák rosszabbul állnak, mint tíz évvel ezelőtt. A diákok Brüsszelben elmondták, hogy nincs fizika-, földrajztanár, még a budai elit gimnáziumokban is omladoznak a falak – mondta Dobrev. A DK-s politikus szerint a magyar gyerekek jelentős része nem kapja meg a boldoguláshoz szükséges tudást, ezen pedig az ország jövője is múlhat. Dobrev hozzátette, a szakszervezetek, a diákok azt kérik: úgy jöjjenek ezen túl az EU-s pénzek, hogy azok elköltését szigorúan ellenőrzik, számon kérik. 

Mint arról a Magyar Hang korábban is beszámolt, a pedagógus szakszervezetek és diákok küldöttsége már november 18-án is Brüsszelbe utazott, hogy a magyar közoktatás helyzetéről, az alacsony tanári bérekről és az uniformizált tanrendről beszéljen döntéselőkészítő hivatalnokokkal. 

A mostani látogatásnak azonban súlyt ad az is, hogy a delegáció egy nappal az Európai Tanács ülése előtt látogatott Brüsszelbe. Mint a Napi.hu írja, az Európai Bizottság ezen az ET-ülésen kormányzati értesülések szerint is javasolni fogja a Magyarországnak szánt 3000 milliárd forintnak megfelelő forrás – a felzárkóztatási pénzek 65 százalékának – befagyasztását, mivel az Orbán-kabinet nem tudott (vagy akart) megfelelni az uniós korrupcióellenes elvárásoknak.