Donáth Anna: A megélhetési költségek nem emelkednek drasztikusan a zöld átállás miatt

Donáth Anna: A megélhetési költségek nem emelkednek drasztikusan a zöld átállás miatt

Donáth Anna (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A héten szavaz az Európai Parlament a „Fit for 55” elnevezésű csomagról, amely azt célozza, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkentse az EU a károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője leszögezte, hogy a zöld átállást csak szociális érzékenységgel lehet megvalósítani. Ugyanis a klímaváltozás elleni harc akkor lesz sikeres, ha megfelelő társadalmi támogatottságot tudnak köré szervezni, ez pedig csak akkor lehetséges, ha a megélhetési költségek nem emelkednek drasztikusan a zöld átállás miatt, és a polgárok megfelelő támogatást kapnak az államtól.

Donáth Anna ezért javasolta, hogy a Szociális Klímaalap kifejezetten azoknak nyújtson pénzügyi segítséget, akiket aránytalanul sújtana a klímaváltozás negatív következménye, ők pedig a magánszemélyek és a mikrovállalkozások. – A héten remélhetőleg sikerül elérnünk, hogy végre megszülessen az eddig soha nem látott döntés: a Szociális Klímaalap pénzeit a tagállamok az emberek közvetlen pénzügyi támogatására is fordíthatják majd – írta. Ennek a közvetlen támogatási rendszernek lehetnek a nyertesei szerinte azok is, akik most a lakhatási válság kárvallottjai. Ők azok, akik alacsony jövedelem mellett az egyre drágább lakáspiacon próbálnak ingatlant bérelni vagy nincs meg a kezdőtőkéjük sem arra, hogy mély felújításokat végezzenek a lakásukon. Az Európai Parlament előtt lévő javaslata szerint a jövőben az ő lakhatásukat is lehet majd anyagilag támogatni a Szociális Klímaalapon keresztül.

– Meg kell akadályoznunk, hogy a kormány az eddigi gyakorlatát folytatva csak magára költse a zöld átállásra adott EU-s pénzeket – fogalmazott Donáth Anna, kiemelve, hogy javaslata alapján a Szociális Klímaalap pénzeit a kormány csak azzal a megkötéssel oszthatja majd szét, ha konzultál az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel.