Éberség, a Fidesz támogatja az Európai Néppártot!

Éberség, a Fidesz támogatja az Európai Néppártot!

Orbán Viktor és Hidvéghi Balázs (Fotó: Facebook/Hidvéghi Balázs hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A néppárti tagságáért hol élethalál-harcot folytató, hol a többi tagpártot sorosozó, libsiző, komcsizó Fidesz váratlanul egyetértett az Európai Néppárttal. Nem is akármilyen kérdésben: a párt EP-frakciójának menekültügyi állásfoglalásáról van szó. A fideszes hozzáállásban azonban ismét előkerült a régi taktika: újdonságként értékelik azt, ami eddig sem volt másként.

Miről is van szó? Az Európai Bizottság heteken belül előterjeszti új menekültügyi és migrációs paktumát, ami a 2016 májusában beterjesztett és többek között a magyar kormány által megfúrt korábbi javaslatot váltja majd fel. A korábbi is és majd a mostani is arról szól, hogyan lehet a menedékkérelmeket hatékonyan, jogszerűen és a közös teherviselés alapján állva elbírálni. A magyar kormánynak az egészből annyi jön át és aztán ez vetül ki az óriásplakátokra és a kormánysajtóba, hogy nem akarunk migránsokat letelepíteni.

Az Európai Néppárt álláspontja ennél azért kifinomultabb, röviden a következő: a menekülteket megilleti a menekültstátuszt, a jogosultság vizsgálatát a jól őrzött külső határokon vagy harmadik ország területén kell elvégezni, a menedékkérők letelepítése önkéntes, azonban aki ebben nem vesz részt, annak másként kell hozzájárulni a közös terhekhez. Ezzel párhuzamosan hatékonyan vissza kell küldeni az illegális bevándorlókat, meg kell akadályozni, hogy olyanok is útnak induljanak, akiknek nincs esélyük nemzetközi védelemre és legális utakat kell biztosítani a munkavállalási célú bevándorlás számára. Ezek közül újdonságnak és – eddig – nemzetközi jog alapján elfogadhatatlannak az EU-n kívüli gyűjtőtáborok létesítése, valamint az alternatív szolidaritás számít, de hozzá kell tenni, hogy mindegyik felbukkant már különböző dokumentumokban.

A Fidesz nevében Hidvéghi Balázs EP-képviselő örvendezett a javaslat láttán, mert a dokumentum szerint „erős határvédelemre, az embercsempészek elleni küzdelemre, a harmadik országokkal való szoros együttműködésre, a visszaküldések hatékonyabbá tételére, és a migráció kiváltó okainak származási országokban való kezelésére van szükség”. Ezek azok a dolgok, amit az Európai Néppárt és egyébként a szélsőliberális, bevándorláspárti, sorosbérenc európai politikai erők kezdetektől fogva mondtak és amire most a Fidesz „rácsodálkozik”. Sőt, az ember akkor temeti igazán az tenyerébe az arcát, miután ezt olvassa egy fideszes politikustól: „meg kell különböztetni egymástól a védelemre szoruló menekülteket, és a gazdasági okokból érkező bevándorlókat”. Igen, valóban. Mindenki ezt mondja, évek óta. Más kérdés, hogy a fideszes szótárban az „illegális bevándorló” kifejezés alkalmazandó ebben a körben mindenkire, így válik az emberiség egy jelentős része gyűlölet tárgyává.

Van még egy kifejezés a néppárti dokumentumban, ami eddig is rendszeresen előkerült, de a magyar kormány sikítófrászt kapott, ha meghallottak. Ez a „jól menedzselt legális migráció”, ami azt jelenti, hogy szabályozott keretek között a munkavállalási célú bevándolást lehetővé kell tenni, ezzel aztán természetesen az a tagállam él, amelyik akar. A magyar kormány erre mindig azt mondta, hogy „a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell”, ami persze szintén az óriásplakátok kommunikációs szintjét éri el, anélkül, hogy köze lenne a valós folyamatokhoz.

Természetesen a Fideszben mindig elérhető közelségben van a pánikgomb. Függetlenül attól, hogy éppen mit fogadott el a frakció, Hidvéghi képviselő óvatos, előrelátó és ezt írja: „Az Európai Néppártban továbbra is jelen vagy egy erősen bevándorláspárti csoportosulás is, akik most is a bevándorlók kötelező elosztását szerették volna áterőltetni a frakción, illetve a teljes álláspontot szerették volna ilyen irányba elvinni. Nem meglepő módon nagy átfedést mutat ez a csoport azokkal, akik a Néppárton belül Magyarországot szokták kritizálni. Folyamatosan, éberen kell figyelni, nehogy a későbbi tárgyalások során bármely, a bevándorlók kötelező elosztását szorgalmazó javaslat elfogadásra kerüljön.” Azért ebben már felvillant a régi reflex: a menekültek és a bevándorlók szétválasztása mellett érvelő Fidesz pár sorral arrébb visszatért a két csoport összemosására, összekeverésére. Tényleg ébernek kell lenni, ha kormánypárti közleményeket olvasgatunk.