Eddig több mint 1700 ukrán beteget gyógyítottak EU-s országokban

Eddig több mint 1700 ukrán beteget gyógyítottak EU-s országokban

Ukrán zászló az Európai Parlament 2022. március 1-i ülésén (Fotó: Európai Parlament/Daina Le Lardic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 1700 ukrán beteget vittek az Európai Unió (EU) tagállamaiba gyógykezelésre – közölte Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter szerdán a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, a lengyel hivatali partnerével tartott közös sajtóértekezleten.

Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter Viktor Ljaskóval együtt a Rzeszów melletti Jasionka repülőtér szomszédságában működő, ukrajnai pácienseket befogadó tranzitközpontba látogatott. A szeptemberben megnyitott, kórházi felszereléssel rendelkező Medevac Hub Jasionka nevű központból Lengyelország, más EU-tagállamok, valamint az EU-n kívüli európai országok gyógyintézményeibe szállítják tovább a betegeket.

Niedzielski a sajtóértekezleten elmondta: Lengyelország felkészült az ukrajnai betegek intenzívebb szállítására, a rzeszówi tranzitközpont jelenleg szabad kapacitásokkal rendelkezik. Közölte: szerdán a Jasionka repülőtérről Hollandiába és Norvégiába szállították a háborúban megsérült, illetve onkológiai betegeket. Viktor Ljasko elmondta: Ukrajnából eddig több mint 1700 páciens utazott az EU-ba, a rzeszówi tranzitközpontot mintegy 300-an vették igénybe közülük.

Az ukrán miniszter kiemelte: Oroszország a civil infrastruktúrát is bombázza Ukrajnában, eddig 150 egészségügyi intézmény épületét rombolta le, és 78 egészségügyi dolgozó veszítette életét.

Az EU népességvédelmi mechanizmusa keretében létesült Medevac Hub Jasionka 20 férőhellyel rendelkezik, az ukrán betegek orvosi felügyelet alatt általában 48 óránál rövidebb időt töltenek ott továbbszállításuk előtt.

(MTI)

Címkék: Ukrajna, háború, EU, kórház