Egymilliárd euró Ukrajnának Brüsszelből

Egymilliárd euró Ukrajnának Brüsszelből

Ukrán zászló az Európai Parlament 2022. március 1-i ülésén (Fotó: Európai Parlament/Daina Le Lardic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hitelt az Európai Parlament csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén hagyta jóvá, az összeg külső finanszírozási szükségletek fedezésében segítené Kijevet - tudósít az MTI.

Az egymilliárdos hitel az első részlete annak a 9 milliárd eurónyi makroszintű pénzügyi támogatásnak, amelyet az Európai Bizottság májusban javasolt Ukrajna újjáépítésére, illetve a nemzetközi hitelek visszafizetésére. 

A parlamenti határozat szerint a hitel „gyors pénzügyi támogatásként szolgál az akut finanszírozási igények kielégítésére, és biztosítja az ukrán állam funkcióinak folyamatos működését”. Mint írják, a háború miatt az ukrán utakban, hidakban, gyárakban, lakóházakban, kórházakban és más infrastruktúrákban okozott hatalmas károk mellett az ország elvesztette hozzáférését a nemzetközi pénzügyi piacokhoz. Az országnak 37,3 milliárd eurója hiányzik a 2022-es finanszírozási igények kielégítésére a Nemzetközi Valutaalap szerint.

A hitel első részletének kifizetésére egy összegben kerül sor, folyósításának feltétele, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat. Az uniós segítség ezúttal a kamatköltségek finanszírozására is kiterjed.