Egyre inkább lemarad a konzervatív szekérről a Fidesz

Egyre inkább lemarad a konzervatív szekérről a Fidesz

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes események zajlanak a háttérben az uniós politikai porondon, amelyek érthetőbbé teszik az európai konzervatívok közelmúltbeli varsói találkozójának fejleményeit. Pontosabban azt, hogy nem történt semmi azon az eseményen, amelytől sokan azt várták, hogy áttörést hoz és egy új, nagy európai konzervatív frakció megalakítását jelentik be.

Már a másfél héttel ezelőtti találkozót megelőzően a Magyar Hang biztos forrásból értesült, hogy semmiféle nagy jelentőségű döntés nem várható, s az események ezt beigazolták.

Most pedig Orbán Viktor szövetségeseit tömörítő egyik pártcsalád jelentette be saját tisztújítását. Január végéig az Európai Parlament tisztségviselőit újraválasztják, ide kell érteni az Európai Parlament elnökét, alelnökeit, a questorokat, a szakbizottságok elnökeit és a képviselőcsoportok is döntenek saját vezetésükről. Bár az idő egyáltalán nem sürget, a Fidesz által favorizált képviselőcsoport, a 64 képviselővel rendelkező Európai Konzervatívok és Reformek (ECR) már nyilvánosságra is hozta a teljes listát, kit, milyen pozícióra jelölnek. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy nem tartják indokoltnak a további várakozást az újonnan belépőkre, ide értve a 12 fideszes képviselőt, akik jelenleg függetlenek.

A következő, a Fidesz szempontjából fontosabb, szövetségesüknek mondott pártok tartoznak ehhez a frakcióhoz: a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság, a spanyol VOX, illetve az olasz Georgia Meloni pártja, az Olaszország Fivérei. Újraválasztották a képviselőcsoport két társelnökét, egy lengyel és egy olasz politikus személyében. Megnevezték jelöltjüket az EP elnöki és egyik alelnöki posztjára. Megválasztották a képviselőcsoport vezetését is, ahová olyan politikusok kerültek be, akik a Fidesznél jóval kisebb súlyt képviselő pártokban foglalnak helyet. Vagyis minden jel arra mutat, hogy az ECR-frakció nem számít arra, hogy jelentősebb számú képviselővel gyarapodnának és arra sem, hogy egy másik frakcióval – a populista Identitás és Demokrácia képviselőcsoporttal – olvadnának részben vagy egészen össze.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője minderre annyit mondott az Euronews tudósítójának: „Az én benyomásom az volt, hogy a nacionalisták számára problémát jelent az, hogy európai szellemiségben megegyezzenek valamiben. Ez a valóság. Csak a saját egoizmusuk van a fejükben”.