Elhunyt egy 47 éves nő, Szlovákia felfüggeszti az AstraZenecával való oltást

Elhunyt egy 47 éves nő, Szlovákia felfüggeszti az AstraZenecával való oltást

AstraZeneca-vakcina (Fotó: AstraZeneca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felfüggesztette Szlovákia az AstraZeneca-oltások beadását azok számára, akik még nem kapták meg az első dózist belőle – írja az Új Szó, amit a Portfólió vett észre.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője arról tájékoztatta a lapot, hogy a döntést az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) közlése alapján hozták meg, amely szerint összefüggés lehet a vakcina és egy 47 éves szlovákiai nő halála között, aki az oltás után hunyt el.

„Az egészségügyi minisztérium jelenleg több alternatívát is számba vesz arra vonatkozóan, miként fog Szlovákia ebben az ügyben eljárni” – közölte a szóvivő, a szakértők véleményének meghallgatását ígérve. A tárca a hét hátralévő részében bővebb információt közölhet.

Az AstraZeneca vakcinájának használatát több vérrögképződéses eset után már számos európai országban felfüggesztették. Dániában kivették az oltási programban használt vakcinák közül, Norvégiában azt javasolták, hogy mellőzzék, Németországban a 60 év alattiak nem kaphatnak belőle. A britek oltásügyi bizottsága is azt javasolta pénteken, hogy lehetőség szerint más oltóanyagokat ajánljanak fel a 18–39 éves korosztálynak. Magyarországon jelenleg korlátozás nélkül oltanak vele.