EP-korrupció: marokkói szálat is vizsgálnak

EP-korrupció: marokkói szálat is vizsgálnak

Eva Kaili volt EP-alelnök lezárt irodája Strasbourgban (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több lap, köztük a Politico, az Euobserver és az Euractiv szerint Marokkó is érintett lehet az Európai Parlament korrupciós botrányában.

A Politico pénteken arról írt: marokkói vezető diplomatákkal állt szoros kapcsolatban Antonio Panzeri, az Európai Parlament korrupciós botrányának egyik kulcsszereplője. A korábban olasz EP-képviselőként dolgozó Panzeri jelenleg letartóztatásban van az úgynevezett Katargate ügyben, mert szoros munkakapcsolatban volt Francesco Giorgival, a volt EP alelnök Eva Kaili férjével. Utóbbi a napokban beismerte, hogy pénzt kapott Katartól és Marokkótól is. Panzeri korábban vezette az EP-ben a Maghreb-országok küldöttségét is – ehhez a térséghez tartozik Marokkó. A Politico több olyan fotót talált a marokkói magas rangú tisztségviselők közösségi oldalain, ahol az olasz férfi is látható – közülük többen barátként hivatkoznak az olasz politikusra.

Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter csütörtökön az ország parlamentjében alig burkoltan utalt arra, hogy Marokkó is érintett a vizsgálatban. Ugyanakkor az Euobserver arról ír: az EP képviselők leszavazták, hogy Marokkót is bevonják a katari korrupciós botránnyal kapcsolatos vizsgálatokba. Egy módosító indítvány szerint ugyanis Marokkó korrupciós cselekményekkel is megpróbálhatta befolyásolni az európai parlamenti képviselőket, volt képviselőket és a személyzetet, ám a módosító indítványt a jobbközép Európai Néppárt (EPP) szinte minden képviselője, a szocialisták és demokraták (S&D) többsége, valamint a Renew Europe párt liberális képviselőinek többsége is leszavazta.

Az Euractiv azt állítja: Marokkó a külső hírszerző szolgálata, vagyis a DGED révén érintett a korrupciós ügyben. A Katargate miatt előzetesben ülők közül többen kapcsolatban álltak a DGED-del és Abderrahim Atmounnal, Marokkó lengyelországi nagykövetével.