EU-csúcs: 100 millió dózis vakcinát adományoznak a legrászorultabb országoknak

EU-csúcs: 100 millió dózis vakcinát adományoznak a legrászorultabb országoknak

A német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Év végéig 100 millió dózis koronavírus elleni oltóanyagot adományoznak a legrászorultabb országok részére – ebben állapodtak meg az európai uniós tagállamok vezetői kedden, a brüsszeli EU-csúcs második munkanapján. „Az Európai Unió a világ legnagyobb vakcinaexportőre, és további erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében, hogy a vakcinák a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó mechanizmuson keresztül mindenki számára hozzáférhetők legyenek” – olvasható az Európai Tanács végkövetkeztetéseiben.

A tagállami vezetők megállapították, hogy a felgyorsult oltási kampányok következtében javulás következett be a járványügyi helyzetben Európa-szerte, ami lehetővé teszi fokozatos gazdasági-társadalmi nyitást. Felhívták a figyelmet azonban az éberségre a vírusmutánsok terjedésével kapcsolatban, és hangsúlyozták, hogy további erőfeszítéseket kell tenni oltóanyaggyártás fokozására.

Az állam- és kormányfők üdvözölték a múlt heti megállapodást az EU-n belül a járvány idején is szabad mozgást biztosító, a koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós dokumentum bevezetéséről. Felkérték továbbá a tagállami minisztereket tömörítő Tanácsot, hogy június közepéig vizsgálja felül az EU-n belüli utazásra vonatkozó ajánlását.

Kedd délután a csúcs résztvevői a széndioxid kibocsátás-csökkentés 2030-ra elérendő célkitűzéseiről egyeztetnek.

(MTI)