EU-csúcs: Európa is bekapcsolódik a tűzszüneti tárgyalásokba

EU-csúcs: Európa is bekapcsolódik a tűzszüneti tárgyalásokba

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott családi fotó az uniós állam- és kormányfők rendkívüli versailles-i csúcstalálkozójának résztvevőiről, amelyen az orosz-ukrán háborúról és következményeiről tárgyalnak 2022. március 10-én. Orbán Viktor kormányfő a második sorban, középen, az első sorban Emmanuel Macron francia elnök (b4), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j2) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j5) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós csúcs csütörtöki első napján úgy döntöttek az állam és kormányfők, hogy Európa is bekapcsolódik a tűzszüneti tárgyalásokba – derült ki Orbán Viktor miniszterelnök hajnali Facebook-videójából.

A kormányfő elmondta hogy Versailles-ban meghallgatták a Putyinnal tárgyaló francia elnököt és német kancellárt, és nem zárható ki, hogy az összecsapások el fognak húzódni. Hozzátette: mindkettőjüknek köszönetet mondtak, hogy megpróbálnak erőfeszítéseket tenni a béke helyreállítása érdekében. Hangsúlyozta, hogy a helyzet drámai.

„Megtárgyaltuk a gazdasági kérdéseket is, és a legfontosabb ügyet számunkra kedvező módon rendeztük el: nem lesznek szankciók, amelyek kiterjednek az olaj és a gáz területére, vagyis Magyarország energiaellátása a következő időszakban is biztosítva van” – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, pénteken folytatják a tárgyalásokat a csúcson.

Mint azt az uniós csúcsot felvezető előzetesünkben megírtuk, az nem volt várható, hogy az orosz energiaimportot az EU a szankciós intézkedések között – hasonlóan Nagy-Britanniához és az Egyesült Államokhoz – leállítja, azonban a vásárlások fokozatos csökkentéséhez megvan az akarat. Az Európai Bizottság már előterjesztette erre vonatkozó javaslatát, ami tartalmazza például azt, hogy az orosz földgázimportot még ebben az évben kétharmadára kell csökkenteni, ezzel párhuzamosan növelni kell a gazdaság zöldítésére fordított beruházásokat. Ez azonban még kevés, ezért az EU rövid távon alternatív forrásokból (USA, Katar, Norvégia) szerez be energiahordozókat és meg akarja növelni az uniós tárolókapacitásokat is. A cél, hogy a jelenleg 30 százalékos feltöltöttség tárolók októberrel 90 százalékban legyenek feltöltve, illetve legyen akkora mozgástér, hogy az energiahiányba kerülő országokat meg lehessen segíteni.

Pénteki percről percre közvetítésünket itt olvashatja a háborúról!