Az EU bejelentette: fegyverek vásárlását és szállítását finanszíroznák Ukrajnába

Az EU bejelentette: fegyverek vásárlását és szállítását finanszíroznák Ukrajnába

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió bejelentette, hogy megkezdi a fegyverszállítást Ukrajnába – írja a BBC.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy vasárnap délutáni sajtótájékoztatón a lépést vízválasztónak nevezte. A Twitter-oldalán is megosztotta a beszámolóját és azt is kihangsúlyozta, hogy az Európai Unió finanszírozza fegyverek vásárlását és szállítását.

Nem sokkal korábban Orbán Viktor az M1-nek adott rendkívüli interjújában arról beszélt, hogy Magyarország ha akarna – de nem akar –, sem tudna fegyvert szállítani, mert nincs nélkülözhető hadiipari eszközünk.

Ursula von der Leyen azt is bejelentette, a Bizottság arra tesz javaslatot, hogy tiltsák ki az uniós légtérből az összes orosz tulajdonú, lajstromozású repülőgépet. – Ez minden olyan légi járműre vonatkozik, amelyet orosz állampolgárságú személy bérel, tehát a rendelkezés érvényes az oligarchák magángépeire is – fogalmazott.

Emellett „az állami tulajdonban lévő Russia Today televíziócsatorna és a Szputnyik médiaszolgáltató, valamint leányvállalataik többé nem terjeszthetik hazugságaikat Putyin háborújának igazolására”. A politikus hozzátette, hogy az EU megerősíti „a kollaboráns fehérorosz rezsim” elleni szankciókat is.

Percről percre tudósításunkat az orosz–ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Címkék: Európai Unió