Büntetett az EU: megszületett az egyhangú döntés az Oroszország elleni szankciókról

Büntetett az EU: megszületett az egyhangú döntés az Oroszország elleni szankciókról

Orosz páncélozott harci járművek a rosztovi régióban 2022. február 22-én, egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a Donyec-medencei szakadár

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az EU 27 tagállama egyhangú döntéssel elfogadta az Oroszország elleni szankciókat. „Az EU egységes és gyorsan cselekszik” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt követően, hogy a tagállamok megszavazták az Oroszország elleni szankciókat. A kora esti sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy Oroszország idézte elő a válságot, egyedül Moszkva felelős a helyzet jelenlegi elmérgesedéséért.

Von der Leyen szerint Oroszország Ukrajna elleni agressziója, a két szakadár tartomány függetlenségének elismerése, valamint az, hogy Moszkva orosz katonákat küld a térségbe, törvénytelen és elfogadhatatlan. Oroszország nem tartja tiszteletben kötelezettségeit, és megsérti a nemzetközi jog alapvető elveit – húzta alá.

Az uniós szankciós csomag egyértelmű válasz a nemzetközi jog orosz megsértésére. A megszorító intézkedések a jogellenes döntésben érintett magánszemélyeket, cégeket és bankokat célozzák – fogalmazott az EB elnöke. 

„Megtiltjuk a kereskedelmet a két szakadár régió, Donyeck, Luhanszk, valamint az EU között, és korlátozzuk Oroszország hozzáférését az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz” – közölte az uniós bizottság elnöke. „A lehető legnehezebbé tesszük a Kreml számára agresszív politikájának folytatását” – tette hozzá.

Az Európai Unió soros elnökségét 2022 első félévben betöltő Franciaország külügyminisztere, Jean-Yves Le Drian a sajtótájékoztatón azt ígérte, hogy az elfogadott szankciók „nagyon fognak fájni”.

A tagállamok a szankciók több formájáról döntöttek, válaszul arra, hogy az orosz hadsereg Ukrajna területére lépett, miután az orosz törvényhozás elfogadta a két szakadár régió függetlenségét. Ezért az ezt megszavazó 351 Duma-tagot vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtják. Ugyanezt a büntetést szabták ki további 27 személyre, illetve entitásra. Közöttük vannak a bevonulást irányító katonai parancsnokok, de azok a bankok is, amelyek finanszírozzák a szakadár megyéket. Az EU úgy döntött, hogy a Donbasz térségével mindennemű kereskedelmi kapcsolatot felfüggeszt. Abban is megegyeztek a tagállamok, hogy korlátozni fogják az orosz kormány és az orosz állam hozzáférését az európai pénzpiacokhoz.

– Ez egyértelmű válasz a nemzetközi jog Kreml általi megsértésére. A szankciók közvetlenül az ezekben az akciókban érintett magánszemélyeket és vállalatokat célozzák. Olyan bankokat céloznak meg, amelyek finanszírozzák az orosz katonai apparátust, és hozzájárulnak Ukrajna destabilizálásához – kommentálta a döntést Ursula von der Leyen. A Bizottság elnöke védelmébe vette azt a német döntést, amellyel felfüggesztették az orosz Északi Áramlat 2. gázvezeték engedélyezési folyamatát. Von der Leyen szerint a német kormánynak teljesen igaza van ebben, „mert ez a válság azt mutatja, hogy Európa még mindig túlságosan függ az orosz gáztól”. Arról is beszélt, hogy az EU-nak diverzifikálnia kell a beszállítókat, és jelentős mértékben be kell fektetnie a megújulókba, mert „ez egy stratégiai befektetés energiafüggetlenségünkbe”.

Az uniós tisztviselők elmondták, hogy a helyzet alakulásától függően további szankciós döntéseket készítenek elő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este videóüzenetben jelentette be az önkényesen kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok Moszkva általi elismerését. Ezután az orosz fegyveres erőket felhatalmazta, hogy „biztosítsák a békefenntartást” a Moszkva által Ukrajnától függetlennek elismert területeken. Nem sokkal később nagy létszámú hadoszlop indult el Donyeck városából a Donyec-medencei frontvonal felé, vagyis az ukrán fegyveres erők állásai irányába.

Az EU Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő esti bejelentésére, miszerint Moszkva elismeri a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságokat”, azonnal leszögezte, hogy a közösség a törvénytelennek minősített lépésre szankciókkal fog válaszolni.

Az orosz parlament felsőháza kedden felhatalmazást adott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a fegyveres erők Oroszország határain kívül történő bevetéséhez. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve hivatalosan is útnak indulhatnak az orosz csapatok a luhanszki és donyecki szakadár területekre. 

 A legfrissebb hírek szerint Putyin arról beszélt kedd délután, hogy a szakadár köztársaságok határai „egybeesnek Donyeck és Luganszk megyék akkori határaival, amikor azok Ukrajnához tartoztak”, ami akár egy nagyobb mértékű invázió képét vetíti előre. 

Erre rímel Jens Stoltenberg, a NATO főtitkárának ugyancsak kedd délutáni nyilatkozata, miszerint Oroszország továbbra is teljes körű támadást tervez Ukrajna ellen, az orosz fellépések aláássák Ukrajna önállóságát, területi egységét és az európai biztonságot. 

Eközben itthon Orbán Viktor és Szijjártó Péter is ugyanazt a fotót posztolta közösségi oldalán, amelyen éppen egyeztetnek. A külügyminiszter azt is hozzáfűzte, hogy egyre súlyosabb a feszültség Kelet-Európában, „Magyarország támogatja az Európai Unió egységes álláspontját és fellépését”.