EUrologus: alakul az uniós szankciós lista

EUrologus: alakul az uniós szankciós lista

Orosz páncélozott harci járművek a rosztovi régióban 2022. február 22-én, egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a Donyec-medencei szakadár

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió készen áll arra, hogy szélesebb körű politikai és gazdasági szankciókat fogadjon el Oroszországgal szemben, hamarosan korlátozó intézkedésekkel válaszol a délkelet-ukrajnai szakadár tartományok önállósága jogsértő orosz elismerésére – közölte Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatában kedden. Közölte: az EU felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza a délkelet-ukrajnai szakadár tartományok önállóságának elismerését, tartsa be kötelezettségvállalásait, a nemzetközi jogot, és térjen vissza a normandiai formátum, valamint az EBESZ-en belüli háromoldalú kapcsolattartó csoport megbeszéléseihez.

Kedd délután négy órára hívták össze az Európai Unió külügyi tanácsát, hogy döntsenek az Oroszországgal, illetve egyes orosz politikusokkal szemben szankciókról. A büntetőintézkedések pontos listája még nem ismert, azonban az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökei közös közleményben hozták nyilvánosságra, hogy milyen tartalmú intézkedéseket tartalmaz a javaslat –írja a hvg.hu EUrologus rovata.

A délután egy óra után nem sokkal kiadott állásfoglalásban Charles Michel és Ursula von der Leyen leszögezi, az Unió továbbra is teljes szolidaritást vállal Ukrajnával, és egységesen támogatja szuverenitását és területi integritását.

A szankciós csomag hírek szerint a következő elemeket tartalmazza:

• szankcionálni kell azokat, akik részt vettek a szakadár régiók elismeréséről szóló jogellenes döntésben,
• szankcionálni kell azokat a bankokat is, amelyek orosz katonai és egyéb műveleteket finanszíroznak ezeken a területeken,
• megcélozzák az orosz állam és kormány azon képességét, hogy hozzáférjenek az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz,
• valamint megcélozzák a két szakadár régióból az EU-ba irányuló és az EU-ból induló kereskedelmet annak biztosítása érdekében, hogy a felelősök egyértelműen érezzék illegális és agresszív cselekedeteik gazdasági következményeit.

Sajtóinformációk szerint első körben arra lehet számítani, hogy vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtják majd az orosz Duma azon 351 képviselőjét, akik megszavazták a szakadár régiók elismerését. Ugyanez vár arra a 11 orosz katonai parancsnokra, akik a bevonulást irányították. Ezen túl a kelet-ukrajnai szeparatista régióhoz kötődő három bank pénzeszközeit is befagyasztják és megtiltják az orosz kormánynak és a központi banknak nyújtott hitelezést. Emellett nyugati bankok nem nyújthatnak támogatást az orosz államadósság finanszírozásához sem. 

Kedden délelőtt a tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei is megtárgyalták a büntetőintézkedéseket. Bár Orbán Viktor, majd Szijjártó Péter is azt mondta, hogy Magyarország osztja az uniós álláspontot ebben a kérdésben, a The Guardian diplomáciai forrásokból származó értesülései szerint a magyar nagykövet mégis időt kért és azt mondta, hogy konzultálnia kell a fővárosával. Valamint hangoztatta azt is, hogy Magyarország továbbra is a tárgyalásos megoldást részesítené előnyben. Információk szerint tehát valamennyi tagállam jóváhagyta a szankciós listát, a magyar vonakodás miatt azonban ez még mindig nyitott a kérdés. Ugyanakkor uniós diplomaták szerint Magyarország végső soron nem fogja blokkolni a döntést.

Frissítés:

„Nem igaz, hogy Magyarország ne támogatott volna bármilyen közös javaslatot. Ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök is mondta, Magyarország részese a közös uniós álláspontnak – az egyeztetések folyamatosak. Reméljük, hogy a kelet-ukrajnai helyzetet minél hamarabb sikerül tárgyalásos úton stabilizálni” – válaszolta a 444 kérdésére a külügyminisztérium, amikor arról érdeklődtek, valóban elutasították-e a magyar kormány képviselői első körben a szankciókról szóló javaslatokat, amint arról a nyugati sajtóban olvasni lehet.